Boek
Nederlands

20e vijfling

Agatha Christie (auteur)
Twee detectiveromans en drie minder bekende korte verhalen.
Bevat
Extra onderwerp
DET, Detective
Titel
20e vijfling
Auteur
Agatha Christie
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2001
396 p.
ISBN
90-245-4073-9

Besprekingen

De 20e Vijfling van Agathe Christie bundelt zoals elke vijfling twee romans en drie korte verhalen. Opnieuw werden een paar sterke detectivestories met het mindere werk gepubliceerd.

'Faillissement in duplo' (kortverhaal)

Theodora Darrell verlaat haar echtgenoot Richard en de schittering van Londen om met Vincent Easton te gaan samenwonen. Toevallig leest ze in de krant dat haar man in financiële moeilijkheden zit en ze besluit terug te gaan om hem te steunen. Richard vertelt haar dat Vincent Easton in het bezit is van bezwarende papieren tegen hem en hij overtuigt haar te proberen die documenten in haar bezit te krijgen.

Het verhaal is heel sober geschreven en vertelt de feiten wat verdoezeld. Maar het schetst de karakters van de drie personages heel diepgaand en onthult op een ongenadige wijze de achterbakse berekeningen van Richard.

De giftige pen (roman)

De piloot Jerry Burton krijgt na een vliegtuigongeluk het advies om te herstel…Lees verder
In deze uitgave vindt men naast een Miss Marple en een Poirot drie minder bekende korte verhalen ter afwisseling. Miss Marple assisteert al breiende de politie die in een rustig Engels dorpje naar een anonieme roddelaar zoekt: 'De giftige pen', terwijl Poirot in meer exotische oorden een serie moorden tijdens een archeologische expeditie oplost: 'Moord in Mesopotamië'. De vertalingen zijn over het algemeen redelijk, zij het niet modern (wat ook niet bij Christie zou passen). Vrij kleine druk.

Over Agatha Christie

Dame Agatha Mary Clarissa Miller (Torquay, 15 september 1890 – Wallingford, 12 januari 1976) was een Britse schrijfster, die uitgroeide tot een van de meest succesvolle auteurs aller tijden. Haar werken zijn in ten minste 108 talen vertaald, en er zijn er wereldwijd ruim 3 miljard van verkocht.

Agatha Christies oeuvre omvat 66 detectiveromans, 20 toneelstukken, 4 non-fictiewerken, 6 romans onder het pseudoniem Mary Westmacott en ongeveer 150 korte verhalen. Er zijn bijna 200 verfilmingen van en over Christies werk en over het leven van de auteur op het witte doek en de beeldbuis verschenen.

Ze is geestelijk moeder van onder meer Hercule Poirot, Miss Marple, Tommy en Tuppence en Mr. Harley Quin.

Levensloop

Jeugd

Agatha Mary Clarissa Miller wordt op 15 september 1890 geboren in Torquay, een statige kustplaats in Devon (Zuidwest-Engeland). Ze is de tweede dochter en het derde kind van…Lees verder op Wikipedia