Plotseling, liefde

Aharon Appelfeld (auteur), Ruben Verhasselt (vertaler)
Titel
Plotseling, liefde
Auteur
Aharon Appelfeld
Vertaler
Ruben Verhasselt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Hebreeuws
Oorspr. titel
Pitom ahava
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2016
213 p.
ISBN
9789026332241 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Aharon Appelfeld (1932), bekend van 'Badenheim 1939' en 'Tzili', laat in deze roman Ernst, een oude man die worstelt met zijn verleden, en Irene, een eenvoudige jonge vrouw, langzaam naar elkaar toe groeien in een steeds sterker wordende liefde voor elkaar. Zij zorgt voor hem, hij bewondert haar geloof. Evenals in ander werk van de Israëlische schrijver vormen stilte en moeilijk uit hun woorden komende personages een thema. Autobiografisch van aard lijken de vooroorlogse idyllische herinneringen en de verwijzingen naar het Rode Leger, waarin de jonge Appelfeld enige tijd diende. Deze in een sobere stijl geschreven roman eindigt hoopvol met een doodzieke Ernst en een Irene, die keer op keer de doodsengel verjaagt: het einde nadert, maar nu nog niet. Appelfeld werd genomineerd voor The Man Booker International Prize 2013.

Over Aharon Appelfeld

Aharon Appelfeld (Hebreeuws: אהרן אפלפלד ), geboren als Ervin Appelfeld (Stara Zhadova, 16 februari 1932 – Petach Tikwa, 4 januari 2018), was een Israëlische schrijver en overlevende van de Holocaust.

Leven en werk

Ervin Appelfeld werd geboren in de buurt van Tsjernivtsi in de landstreek Boekovina in het Koninkrijk Roemenië, nu deel van Oekraïne. Toen hij negen jaar was werd zijn moeder gedood toen het Roemeense leger, dat samenwerkte met nazi-Duitsland, zijn geboorteplaats heroverde op het Rode Leger van de Sovjet-Unie. Appelfeld en zijn vader werden door de Roemeense antisemieten gedeporteerd naar een naziconcentratiekamp in Transnistrië, maar hij ontsnapte en hield zich drie jaar schuil bij een bende criminelen voordat hij als kok bij het Sovjetleger kwam. Na de Tweede Wereldoorlog trok hij via een Italiaans vluchtelingenkamp in 1946 naar Palestina, twee jaar voordat de staat Israël werd uitgeroepen. Toen hij in de…Lees verder op Wikipedia