Boek
Frans

Petit piment : roman

Alain Mabanckou (auteur)

Petit piment : roman

In de reeks:
Genre:
Petit Piment leidt een vredig leven in een katholiek weeshuis in Congo totdat de socialistische revolutie een straatschoffie van hem maakt.
Titel
Petit piment : roman
Auteur
Alain Mabanckou
Taal
Frans
Uitgever
Paris: seuil, 2015
273 p.
ISBN
9782021125092 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

De Congolees-Franse auteur Alain Mabanckou (1966) put na succesromans als ‘Mémoires de Porc-épic’ (Prix Renaudot 2006) en ‘Demain j'aurai vingt ans’ opnieuw inspiratie uit zijn jeugd in Congo. Op basis van zijn eigen ervaringen laat hij zijn hoofdpersoon Petit Piment vertellen over zijn jongste jaren in een vredig katholiek weeshuis, totdat de sfeer met de komst van de socialistische revolutie hem dwingt te vluchten en een straatschoffie te worden. Hij raakt geestelijk in verwarring wat hem er toe brengt wraak te nemen op alles wat zijn aanvankelijke levensgeluk in de weg stond. De tragikomische roman, verteld in naïef-droge stijl en met veel verborgen citaten uit de chansons van een bewonderde Georges Brassens, haalt niet het niveau van zijn eerdere autobiografische werk, maar roept wel een indringend beeld op van zijn door despotisme, hebzucht en bijgeloof gekwelde vaderland. Genomineerd voor de 'Man Booker International Prize 2015'.

Over Alain Mabanckou

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Harald Krichel

Alain Mabanckou (Pointe-Noire (Republiek Congo), 24 februari 1966) is een Franstalige Congolese schrijver en dichter. Hij bezit de Franse nationaliteit. Hij studeerde rechten in Frankrijk en is sinds 2006 verbonden aan de University of California in Los Angeles (UCLA) als hoogleraar Franstalige literatuur. Pointe Noire, de Congolese havenstad waar hij geboren is en zijn jeugd doorbracht, is een belangrijke inspiratiebron voor zijn werk.

Levensloop

Alain Mabanckou groeide op in de Congolese kustplaats Pointe-Noire. Op de lagere school kwam hij kwam voor het eerst in aanraking met de Franse taal. Zijn moeder Pauline Kengué sprak Bembe. Zijn vader Roger Kimangou was receptionist in Hotel Victory Palace in Pointe-Noire, en sprak thuis Kikongo.

Mabanckou behaalde in 1981 een B.A. literatuur en filosofie aan het Lycée Karl-Marx. Daarna studeerde hij korte tijd rechten aan de L’Université Marien-Ngouabi in Brazzaville. Op 22-jar…Lees verder op Wikipedia