Boek
Nederlands
De grote literaire bestseller uit Zweden. Een weergaloos en intens verhaal over een disfunctionele familie en de gevolgen van een groot trauma uit het verleden.

Drie broers keren terug naar het vakantiehuis bij het meertje waar twintig jaar eerder een ongeluk heeft plaatsgevonden dat hun leven voor altijd heeft veranderd. Ze hebben de as van hun overleden moeder mee om uit te strooien.
Onderwerp
Familie, Geheimen, Broers
Titel
De overlevenden
Auteur
Alex Schulman
Vertaler
Angélique De Kroon
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Överlevarna
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, copyright 2021
240 p.
ISBN
9789403132419 (hardback)

Besprekingen

De eenzaamheid van een satelliet

Wat begint als een ontspannend boek evolueert al snel naar een ontwikkelingsroman die zich buigt over het universele functioneren en disfunctioneren van een gezin. Waarom De overlevenden hét vakantieboek van 2021 moet worden.

Hoogzomer, ergens aan de oevers van een glinsterend Zweeds meer. Naaldbomen en glooiende heuvels zover je kan zien en hier en daar een roodgeverfd houten huis. Drie broers tussen zeven en dertien jaar en hun ietwat afzijdige ouders spenderen er hun vakanties. Benjamin is de middelste en meest waakzame van de jongens, hij is het die terugblikt op deze ogenschijnlijk pastorale scènes. De herinneringen lijken met warme tinten ingekleurd zoals alleen een weemoedig geheugen er in slaagt een ongerepte kindertijd in originele viewmaster-kleuren weer te geven.

Maar de onbezorgde afwisseling tussen vissen, zwemmen en trektochten organiseren, is alleen aan de oppervlakte ongerept. Al op de eerste pagina wordt duidelijk dat er meer aan de hand is. De openingszin: 'Een politieauto werkt zich langzaam door de blauwe begroeiing, en komt het kleine tractorpad af dat naar het terrein leidt.'

Het was alweer erg lang geleden dat een boek mij zo hard bij mijn nekvel greep. Vier r…Lees verder