Boek
Nederlands

De vader van een moordenaar : een schoolverhaal

Alfred Andersch (auteur), Marcel Misset (vertaler), Christoph Buchwald (nawoord)
De auteur vertelt hoe hij in zijn jeugd door rector Himmler op vernederende wijze van het gymnasium verwijderd werd.
Extra onderwerp
BIO, NRC, boeken
Titel
De vader van een moordenaar : een schoolverhaal / Alfred Andersch ; met nawoorden van Alfred Andersch en Christoph Buchwald
Auteur
Alfred Andersch
Vertaler
Marcel Misset
Nawoord
Christoph Buchwald
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Der Vater eines Mörders : eine Schulgeschichte
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2016
124 p.
ISBN
9789059366398

Besprekingen

Op een gymnasium in München wordt de scholier Franz Kien (het alter ego van de auteur) tijdens de les Grieks overhoord door de directeur die een klasseninspectie doet. De directeur, ‘Rex’ genaamd, is de vader van H. Himmler (titel!) en hij ontpopt zich als een tiran en een sadist. Franz geeft niets om Grieks en hij droomt ervan later schrijver te worden en heeft de stof niet geleerd. De Rex legt hem het vuur na aan de schenen en vernedert hem door voor de hele klas de slechte financiële situatie van de familie bloot te stellen. Uiteindelijk wordt Franz van school gestuurd. De in 1980 overleden Duitse auteur en journalist A. Andersch heeft deze novelle vlak voor zijn dood voltooid. De novelle beschrijft een lesuur en is ook in ongeveer een lesuur te lezen. Daarnaast wordt veel duidelijk over de toenmalige gezagsverhoudingen, de politieke en maatschappelijke situatie. De stijl van de auteur is direct en soms iets langdradig, hetgeen ten goede komt aan de sfeer. Een buitengewoon boeiende…Lees verder

Over Alfred Andersch

Alfred Hellmuth Andersch (München, 4 februari 1914 - Berzona bij Locarno, 21 februari 1980) was een Duitse schrijver, uitgever en redacteur bij de radio.

Levensloop

Andersch schreef verscheidene werken, waaronder in 1957 Sansibar oder der letzte Grund en in 1980 Der Vater eines Mörders (laatste is een biografische novelle over Joseph Gebhard Himmler, de vader van de latere SS-leider Heinrich Himmler).

In 1933 zat hij drie maanden gevangen in het concentratiekamp Dachau. Na de Tweede Wereldoorlog gaf hij het literaire tijdschrift Der Ruf uit dat geleid werd door Hans Werner Richter. Daaruit ontstond het schrijversverband Gruppe 47.

Literatuur

  • Alfons Bühlmann: In der Faszination der Freiheit. Eine Untersuchung zur Struktur der Grundthematik im Werk von Alfred Andersch. E. Schmidt, Berlin 1973, ISBN 3-503-00740-7.
  • Erhard Schütz: Alfred Andersc…Lees verder op Wikipedia