Boek
Nederlands

Nanking road

Anne C. Voorhoeve (auteur), Hilke Makkink (vertaler)
+1
Nanking road
×
Nanking road Nanking road
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Ziska (10) ontvlucht in 1938 met haar Joodse familie Berlijn. Ze komen in Shanghai terecht. Het leven voor het gezin Mangold is allesbehalve gemakkelijk in deze Chinese wereldstad vol armoede. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Nanking road
Auteur
Anne C. Voorhoeve 1963-
Vertaler
Hilke Makkink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Nanking road
Uitgever
Utrecht: Callenbach, 2015
494 p.
ISBN
9789026614255 (paperback)

Besprekingen

De Joods-Duitse Ziska is eind 1938 bijna elf jaar. Ternauwernood ontvlucht ze, samen met haar protestantse ouders, Berlijn. Ze gaan per trein naar Genua en vandaaruit per boot richting Shanghai, een van de weinige plaatsen waar Joden nog enigszins welkom zijn. Het leven voor het gezin Mangold is echter allesbehalve gemakkelijk in deze Chinese wereldstad vol armoede, ontberingen en uiteindelijk ook onderdrukking, maar Ziska slaat zich er dapper doorheen. In vier tijdsdelen wordt zij tot in 1947 gevolgd. Het kloeke boek is een alternatieve geschiedenis van dezelfde hoofdpersoon als in het debuut 'Liverpool Street' van deze auteur, waarin Ziska naar Engeland ontsnapte. Dezelfde rijke schrijfstijl als in die roman wordt ook hier gehanteerd; wederom worden de gedachtespinsels van het jonge meisje levendig, gedetailleerd en zeer geloofwaardig opgeschreven. Het enige minpunt is wel dat het er grotendeels – vanaf de tijd in Shanghai – wat minder spannend aan toegaat dan in 'Liverpool Street'…Lees verder

Over Anne C. Voorhoeve

Anne C. (Charlotte) Voorhoeve (Bad Ems, 19 december 1963) is een Duitse (scenario)schrijfster.

Opleiding en werkzaamheden

Voorhoeve studeerde politieke wetenschappen, amerikanistiek en geschiedenis, met als specialisatie de oudheid, in Mainz. Aansluitend werkte ze een jaar als assistent aan de University of Maryland waar ze tevens op vrijwillige basis redactiewerkzaamheden verrichtte voor een medisch vaktijdschrift. Hierna vestigde ze zich als zelfstandig redacteur en beoordelaar voor manuscripten en begon ze met het zelf schrijven van scenario's en proza.

Publicaties en thematiek

Haar eerste werk was het script Lilly Marlene. In 2002 werd dit door de MDR en ARTE verfilmd. Twee jaar later herschreef Voorhoeve haar scenario tot een roman die in 2004 verscheen en in 2006 herdrukt werd.

Voorhoeve pakt in haar boeken historische thema's op: in Lilly …Lees verder op Wikipedia