De klank van sneeuw : twee novellen

Arthur Japin (auteur)
+1
De klank van sneeuw : twee novellen
×
De klank van sneeuw : twee novellen De klank van sneeuw : twee novellen

De klank van sneeuw : twee novellen

Genre:
Twee verhalen over twee vrouwen in de theaterwereld op zoek naar erkenning.
Onderwerp
Muziek, Theater
Extra onderwerp
Muziek (roman), theater, ve
Titel
De klank van sneeuw : twee novellen
Auteur
Arthur Japin
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2006
119 p.
ISBN
90-295-6336-2 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Sedert zijn roman Een schitterend gebrek in 2004 bekroond werd met de Libris Literatuurprijs, wordt Arthur Japin tot het kransje van de allergrootste schrijvers uit de hedendaagse Nederlandse literatuur gerekend. Uitgeverij De Arbeiderspers beseft dan ook maar al te goed dat ze met Japin een goudhaantje in haar rangen telt, en doet er alles aan om de hongerige fans op gezette tijden met een nieuwe publicatie te verwennen. Recent verschenen niet alleen Alle verhalen, maar ook De klank van sneeuw, dat twee novellen bundelt. Tegelijk publiceert uitgeverij Rubinstein ook nog eens een audio-versie van De klank van sneeuw.

Tien jaar geleden debuteerde Arthur Japin met zijn 'Magonische verhalen', en daarmee opent ook de bundel Alle verhalen. De typische ingrediënten van zijn latere werk zijn in dit debuut al aanwezig. Deze verhalen zijn vaak dromerig, getuigen van een zekere hang naar het exotische en hebben een soort lichtheid, die weliswaar bedrieg…Lees verder
In de twee verhalen in dit boek zijn vrouwen de hoofdpersoon. Beide vrouwen hebben een marginale rol in het theaterleven, maar zoeken krampachtig naar erkenning en bevestiging. In het eerste verhaal is dat een zangeres die weer gaat zingen, in het tweede een soapactrice die 'groot' toneel gaat spelen. Het zijn korte, maar helder geschreven novelles, die in twee verschillende sferen een grote overeenkomst laten zien: de eenzaamheid van de hoofdpersonen hoeft niet benoemd te worden om ze des te sterker te laten voelen. Eerder verschenen onder de titel 'Dooi & Zeep'*, voorzien van schilderijen van de auteur. In deze editie ontbreken de illustraties, maar is wel een nawoord opgenomen over de achtergrond van de verhalen. Normale druk.

Over Arthur Japin

Arthur Valentijn Japin (Haarlem, 26 juli 1956) is een Nederlandse acteur en schrijver. In 2004 kreeg hij de Libris Literatuur Prijs voor zijn roman Een schitterend gebrek en in 2006 schreef hij met De grote wereld het boekenweekgeschenk met een recordoplage van 813.000 exemplaren. Zijn verhalen hebben veelal een autobiografische of historische kern.

Biografie

Jeugd

Japin wilde in zijn kindertijd zo nu en dan iemand anders zijn. Zijn vader (Bert Japin) was onder meer toneelrecensent. De liefde voor het toneel zat er al vroeg in. Hij werd gepest en zowel geestelijk als lichamelijk mishandeld en hij bevond zich in een isolement. Zijn vader pleegde zelfmoord toen Japin dertien jaar was. Het pesten ging door tot hij zestien werd. Het scheppen van een fantasiewereld, de vlucht uit de realiteit, was een middel om te overleven.

Na de middelbare school koos hij ervoor om van het ‘nu e…Lees verder op Wikipedia