Titel
De duw
Auteur
Ashley Audrain 1982-
Vertaler
Marja Borg
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The push
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2021
286 p.
ISBN
9789044644739 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Moeder op de rand van de afgrond

Blythe Connor wil haar dochter alle liefde geven die ze verdient, alle liefde die haar eigen moeder haar niet gaf.

De duw, de debuutroman van de Canadese Ashley Audrain, is de eerste serieus gehypete roman van 2021. Nog voor het boek twee weken geleden in het Engels verscheen, stonden er al twee dozijn vertalingen op stapel. Elke hype schept torenhoge verwachtingen. Toch doorstaat De duw een kritische lezing met glans.

'Ben ik het monster of is zij het?' Dat vraagt Blythe Connor zich steeds vaker af. Voortdurend botst ze met haar dochtertje Violet, die haar straal negeert of subtiel pest terwijl ze bij haar papa of grootouders het perfecte kind is. Blythe twijfelt aan haar rol als moeder omdat ze Violets recalcitrante gedrag maar niet onder controle krijgt. Zelfs vlak na de geboorte verzuchtte ze: 'De baby haat me'. Haar man Fox, een drukbezette architect, deelt haar bezorgdheden niet en lacht alles weg. Tot het te laat is en het drama zich voltrekt.

Kiem van het kwaad

De thematiek van De duw is niet nieuw. Al in 1954 veroorzaakte William March' cultroman The bad seed (vert…Lees verder

Blythe is in de steek gelaten door haar moeder. Als zij zelf zwanger wordt van een dochter wil ze haar alle liefde geven die een kind verdient. Alle liefde die haar eigen moeder haar niet gaf. Maar al vanaf de geboorte krijgt Blythe het gevoel dat ze niks goed kan doen bij haar dochter Violet. Dat er misschien iets mis is, met haar of met haar dochter. Haar man Fox zegt dat ze zich geen zorgen moet maken, dat er niks aan de hand is, maar bij hem gedraagt Violet zich heel anders. Niemand lijkt haar te geloven, terwijl er steeds meer vreemde dingen gebeuren als zij alleen is met Violet. Deze psychologische roman laat een duistere kant van het moederschap zien. Je leest het verhaal vanuit Blythe die het complete verhaal vertelt aan haar ex-man. Daarnaast lees je ook delen uit het verleden van Blythe’s moeder. Het een mengeling van verschillende persoonsvormen en dat is iets waar je in het begin een beetje aan moet wennen, maar zeker zijn vruchten afwerpt. Debuutroman van de Canadese aute…Lees verder