Boek
Nederlands

Sister outsider : essays en toespraken

Audre Lorde (auteur)
+1
Sister outsider : essays en toespraken
×
Sister outsider : essays en toespraken Sister outsider : essays en toespraken

Sister outsider : essays en toespraken

Genre:
Bespreking door de Amerikaanse hoogleraar (1934-1992) van de moeilijkheden van (zwarte) vrouwen in de Westerse maatschappij, met aandacht voor thema's als seksisme, racisme en homofobie.
Titel
Sister outsider : essays en toespraken
Auteur
Audre Lorde
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Sister outsider : essays & speeches
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Pluim, 2020
205 p.
ISBN
9789492928641 (paperback)

Besprekingen

Vrouwen zijn krachtig en gevaarlijk

Audre Lorde lijkt meer dan ooit de opstand van deze tijd te inspireren. De ideeën van de Caribisch-Amerikaanse dichter worden druk gedeeld op sociale media, haar woorden sieren protestborden, haar werk wordt weer uitgegeven. Warda El-Kaddouri zoekt uit waarom.

Het is een vroege lenteochtend in Queens, New York. Een tienjarige zwarte jongen, Clifford Glover, en zijn stiefvader lopen over straat. Ze worden tegengehouden door een witte undercover-politieagent, Thomas Shea, op verdenking van autodiefstal. Ze zijn onschuldig en bang dat ze zelf beroofd zullen worden, dus ze vluchten. Het kind wordt twee keer in de rug geschoten en sterft. Het is 1973. Veertig jaar voordat smartphones en hashtags de Black Lives Matter-beweging in gang zouden zetten, een beweging die afgelopen zomer midden in de Covid-19-crisis ook in Europa momentum zou kennen. De agent uit 1973 wordt uiteindelijk vrijgesproken. Het nieuws bereikt de Caribisch-Amerikaanse dichter, essayist en activist Audre Lorde terwijl ze in haar auto naar de radio luistert. Woedend rijdt ze naar de kant, neemt pen en papier en doet wat ze het best kan: ze schrijft haar emoties van zich af in de vorm van poëzie. De tekst zou een van haar bekendste gedichten worden: 'Power'.

Het b…Lees verder

In dit boek staan de non-fictiewerken van de Caribisch-Amerikaanse Audre Lorde (1934-1992), waarin zij de moeilijkheden van (zwarte) vrouwen bespreekt. Met thema’s als seksisme, racisme en homofobie. Lorde omschreef zichzelf altijd als zwart, lesbisch, moeder, strijder en dichter. Al vroeg begon zij met het schrijven van poëzie. Na een bachelor en master te hebben behaald, begon zij als hoogleraar les te geven als poet. Ze heeft veel betekend voor feministische, queer en zwarte studies, vooral door dit boek dat nog steeds onderdeel is van een curriculum voor feministische theorie. Ondanks dat dit boek voor het eerst is uitgegeven in 1984, is het nog steeds verschrikkelijk relevant vandaag. Lorde schrijft vanuit eigen ervaringen, wat de grote onderwerpen die zij bespreekt veel duidelijker maken. De vertaling naar het Nederlands is goed, het ritme van Lorde blijft voelbaar. Dit boek is een enorme aanrader voor iedereen die ook maar iets wil weten over wat het is om als (zwarte/lesbische…Lees verder

Over Audre Lorde

CC BY 2.0 - Foto van/door K. Kendall

Audrey (Audre) Geraldine Lorde (New York, 8 februari 1934 – Saint Croix (Amerikaanse Maagdeneilanden), 17 november 1992) was een Caraïbisch-Amerikaanse feministische, activistische schrijfster, dichteres en universitair docent. Zij is bekend voor het gebruik van emotie in haar gedichten en relateerde haar gedichten en verhalen vaak aan de onderdrukking van zwarte, lesbische vrouwen. Audre Lorde hield zich bezig met de identiteit van zwarte vrouwen in Amerika en hun rol in de feministische beweging. Hierover deed zij de bekende uitspraak: "the master's tool will never dismantle the master's house", tevens de titel van een essay dat is gepubliceerd in de bundel: Sister Outsider: Essays and Speeches.

Levensloop

Lorde werd in New York geboren als de dochter van immigranten uit het Caribisch gebied (Barbados en Carriacou). Zij had een moeilijke relatie met haar ouders, vooral haar moeder, en zocht al op jonge leeftijd toevluc…Lees verder op Wikipedia