Boek
Nederlands

Mens/onmens : essay

Bas Heijne (auteur)
+1
Mens/onmens : essay
×
Mens/onmens : essay Mens/onmens : essay

Mens/onmens : essay

Genre:
Verontruste bedenkingen over het populisme in steeds meer landen, de aanvallen op het liberalisme, de toenemende onverdraagzaamheid, de identiteitspolitiek van groepen en de kritiek op de elite.
Onderwerp
Identiteit, Waarheid
Titel
Mens/onmens : essay
Auteur
Bas Heijne
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2020
127 p.
ISBN
9789044641479 (hardback)

Besprekingen

Lijden onder de leegte

Boekenbal.

★★★★☆

Te midden van vele aangedane Fransen zag de Nederlandse essayist Bas Heijne de Notre-Dame branden. Even waren de toeschouwers verenigd in hun verdriet, maar met het bluswater vloeide ook de saamhorigheid weg. De brand kon geen kwestie zijn van pech, zoals de autoriteiten beweerden. Wat was het ware verhaal? En van wie is de Notre-Dame eigenlijk? Van alle Fransen, van de 'echte' Fransen, of toch vooral van de rijke families die tegen elkaar opboden om de kathedraal - belastingvrij - te mogen restaureren?

Posteer Heijne tegenover een concrete brand en hij herkent daarin de obsessies die het hedendaagse debat kleuren en sturen. In dit beknopte essay geeft hij daar grote woorden aan: wij zijn in verwarring over de status van waarheid en identiteit, wij lijden onder de liberale leegte, wij weten niet meer hoe we moeten samenleven. Dat 'ideologische slagveld' betreedt hij vervolgens in zijn kenmerkende frontale stijl. Hij kijkt het probleem recht in de ogen, stelt zij…Lees verder

In dit essay heeft Bas Heijne zijn bijdragen aan NRC Handelsblad en lezingen 'als grondstof gebruikt voor een doorlopend betoog'. Voor sommige lezers bevat dit boekje dus weinig nieuwe inzichten. Aanstichters van zijn verontruste bedenkingen bij de actualiteit zijn het populisme in steeds meer landen, de aanvallen op het liberalisme, de toenemende onverdraagzaamheid, de identiteitspolitiek van groepen, de kritiek op de elites. De auteur woont al weer enige tijd in Parijs, maar zijn intellectuele bronnen blijven vooralsnog voornamelijk van Britse en Amerikaanse komaf. Daarbij lijkt hij voorbij te gaan aan het feit dat in Frankrijk en ook in andere landen een aantal sociale kwesties speelt, zoals massawerkloosheid, verpaupering en implosie van de middenklasse, wat de belangrijkste voedingsbodem vormt voor een veranderde kijk op de politiek, het liberalisme, de mainstream media, de globalisering en de voortgaande modernisering, kortom een nieuwe tegencultuur. Heijne legt de nadruk op hoe…Lees verder

Over Bas Heijne

CC BY 3.0 - Foto van/door Robert Tjalondo

Bastiaan Johan (Bas) Heijne (Nijmegen, 9 januari 1960) is een Nederlandse schrijver, vertaler en interviewer.

Levensloop

Heijne groeide op in Zwanenburg en ging naar de middelbare school in Badhoevedorp. Hij studeerde Engelse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam.

In 1983 debuteerde hij als schrijver met de roman Laatste woorden. Hij schreef tussen 1984 en 1990 reisverhalen voor het tijdschrift De Tijd en daarna tot en met 1992 voor HP/De Tijd. Een deel van deze verhalen werd later gebundeld in Vreemde reis.

Zijn tweede roman, Suez, verscheen in 1992. Heijne is sinds 1991 als essayist verbonden aan NRC Handelsblad, de krant waarvoor hij van 2001 tot 2018 ook iedere week een column verzorgde. Zijn essaybundel De wijde wereld werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs.

Hij heeft werk vertaald van Evelyn Waugh, E.M. Forster en Joseph Conrad. In 2003 heeft hij…Lees verder op Wikipedia