Boek
Nederlands

Islam en radicalisme bij Marokkanen in Brussel

Bilal Benyaich (auteur), Zibar Omar (medewerker)
+1
Islam en radicalisme bij Marokkanen in Brussel
×
Islam en radicalisme bij Marokkanen in Brussel Islam en radicalisme bij Marokkanen in Brussel

Islam en radicalisme bij Marokkanen in Brussel

Brussel heeft een omvangrijke islamitische populatie, waarvan de meerderheid van Marokkaanse origine is. Wie zijn deze Brusselse moslims en hoe beleven zij de islam? Benyaich toont hoe de sjiitisering toeneemt en de islamiseringspolitiek van de Golfstaten bijdraagt aan de groeiende roep om een 'zuivere islam'.
Titel
Islam en radicalisme bij Marokkanen in Brussel
Auteur
Bilal Benyaich
Medewerker
Zibar Omar
Taal
Nederlands
Editie
3
Uitgever
Kessel-Lo: Van Halewyck, 2013
206 p. : ill.
ISBN
9789461310040 (paperback)

Besprekingen

In de voorbije maanden kwam de problematiek van Belgische jongeren die in Syrië gaan vechten uitgebreid in de media. Een schrikbarend element is dat ze gerekruteerd worden door fanatieke islamisten en in Syrië terechtkomen bij groeperingen die gelinkt zijn met Al Qaida. Islam en radicalisme bij Marokkanen in Brussel wil een antwoord bieden op de vraag hoe zoiets kan gebeuren.
Allereerst kijkt Bilal Benyaich naar de situatie van de Marokkanen in Brussel. Die leven geconcentreerd in de verpauperde wijken rond de kanaalzone. Inzake scholingsgraad en participatie aan de arbeidsmarkt blijven ze achter op andere bevolkingsgroepen. Het probleem is niet zozeer dat ze er collectief op achteruitgaan. Maar de sterksten vertrekken uit concentratiebuurten en de zwakkeren worden steeds talrijker. Zo ontstaat een neerwaartse spiraal. De negativiteit sluipt ook binnen in het zelfbeeld. Heel wat Marokkanen zijn op zoek naar een houvast om eigenwaarde aan te ontlenen. Zeker bij jongeren slaat…Lees verder
Brussel zou zijn uitgegroeid tot de hoofdstad van de moslims in Europa, het merendeel van Marokkaanse afkomst. Een op de zeven Brusselaars is bewust moslim. De meesten wonen in achterstandswijken, de helft onder de wettelijke armoededrempel. Er is sprake van beperkte mobiliteit van jongeren met als gevolg beperkingen in vrijetijdsbesteding, schoolkeuze en toekomstperspectief. Saudi-Arabië (Wahhabisme) promoot de islamitische identiteit in niet-islamitische landen, ook in België. Het religieuze activisme en proselitisme kennen voor de Saudi's geen grenzen. Het salafistische (onder andere jihadistische) gedachtegoed is nog nooit zo in bloei geweest als vandaag, ook in moskeeën. Belgische moslims zijn betrokken bij geweld in het buitenland (een gesneuvelde medio april 2013 in Syrië). Verder werpt de Moslimbroederschap z'n schaduw, in welk verband Tarik Ramadan en Qardawi ter sprake komen. Tenslotte gaat het over sji’i-tisering onder Marokkanen. Een goed gedocumenteerd overzicht, met verw…Lees verder

Over Bilal Benyaich

Bilal Benyaich (Diest, 22 maart 1982) is een Belgisch diplomaat en schrijver.

Biografie

Benyaich was het tweede kind in een Marokkaans gastarbeidersgezin van vijf. Hij studeerde politieke wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij was verbonden aan verschillende wetenschappelijke en beleidsinstellingen waaronder de VUB, het Itinera Institute, de Universiteit Gent, Odisee en de SERV.

Hij werd begin 2014 door Knack op de elfde plaats gezet van meest invloedrijke allochtonen in België. In de regering van technocraten die De Morgen in 2015 opmaakte werd hij verkozen tot Staatssecretaris voor Terrorismebestrijding en Deradicalisering.

In 2016 werd hij diplomaat en ging in 2017 België ging vertegenwoordigen in Ankara (Turkije).

Publicaties

Benyaich schreef meerdere wetenschappelijke publicaties en opiniestukken, alsook volgende b…Lees verder op Wikipedia