Bergje : een wandeling

Bregje Hofstede (auteur)

Bergje : een wandeling

In de reeks:
Beschrijving van de beklimming van de Sass Songher en van de gevoelens en gedachten die dat bij de schrijfster teweegbracht, als kind en als volwassene.
Titel
Bergje : een wandeling
Auteur
Bregje Hofstede
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, 2021 | Andere uitgaves
78 p. : ill.
ISBN
9789028210332 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Wandelen, een relatietest

Bregje Hofstede beklimt de berg uit haar kindertijd. Proustgewijs komen herinneringen en filosofische bespiegelingen naar boven.

Uitgeverij Van Oorschot lanceerde een reeks wandelessays onder de titel Terloops - een verwijzing naar J.J. Voskuils gelijknamige wandeldagboeken. Bregje Hofstede bijt de spits af met Bergje. Een wandeling, waarin ze opnieuw de berg beklimt die ze in haar kindertijd elke vakantie bezocht.

De Sass Songher in de Dolomieten had in haar kinderogen mythische proporties. In dit boekje bezoekt ze de berg opnieuw, samen met 'de jongen' die al drie jaar haar geliefde is. Hoewel het haar plots opvalt dat de Sass Songher tussen de andere toppen errond niet zo hoog of indrukwekkend is, hoopt Hofstede de jongen te laten zien wat zij als kind zag, én voelde. Het is dan ook meer een relatietest dan een wandelvakantie. Waar zij een stapeling aan emotioneel geladen herinneringen ziet, ziet de jongen alleen een groezelig perron. 'Ik wil per se dat hij de plek waar mijn kindertijd woont, in zijn hart zal sluiten.'

De tocht doet haar nadenken over nostalgie, de natuur, toerisme, z…Lees verder

Deeltje op zakformaat, afkomstig uit de nieuwe serie met literaire wandelingen (Terloops genaamd, naar J.J. Voskuils wandellogboeken) van Van Oorschot. Bregje Hofstede (Drift, De Erker) koos als wandeling de tocht naar de Sass Songher, een berg in de Dolomieten, waar ze in haar jeugd tijdens de familievakanties kwam. De solitaire berg nam een speciale plaats in, in die vakanties, omdat ze zich eraan verwant voelde. Ze maakt de tocht 25 jaar later opnieuw. Een keer in de winter, met haar vriend, en een keer alleen in de zomer. Op aangename wijze weeft ze mijmeringen over vroeger, innerlijke monologen, nieuwe inzichten, wel en niet ingeloste verwachtingen en mooi verwoorde observaties tot een lapje heerlijke leesstof. Over de zin van toppen bedwingen, ouder worden en veranderende perspectieven. Voorzien van enkele illustraties.

Peilloos heimwee mixt met zoet welbehagen

Marjoleine de Vos en Bregje Hofstede leren de lezer kijkend wandelen.

'Terloops' is de titel van de reeks wandelboeken die vanaf dit voorjaar bij Van Oorschot uitkomen. Bregje Hofstede en Marjoleine de Vos trappen af: Hofstede met 'Bergje', De Vos met 'Je keek te ver'. De Vos houdt het dichtbij huis: zij schrijft over de wandelingen die ze vrijwel dagelijks rondom haar huis in Zeerijp maakt; Hofstede trekt naar Colfosco in de Dolomieten waar ze als kind met haar familie ging skiën.

Als klein meisje 'beklom' (het gaat hier niet om alpinisme, maar om wandelen) ze de Sass Songher, een berg die tussen de toppen rondom niet eens zo heel erg hoog (ruim 2500 meter) is, maar voor haar was dit bergje net zo reusachtig als haar eigen naam die, gevoed door verhalen over wilde woudmensen die Bregostans werden genoemd, mythische proporties kreeg: "Het leek me machtig om Breg bij de bregostans te zijn." En ook al heeft de betovering in de loop der jaren aan glans ingeboet, Hofstede is ervan overtuigd dat die er ook nu nog is te vinden, teruggetrokken m…Lees verder

Over Bregje Hofstede

Bregje Hofstede (1988) is een Nederlands journalist, columnist en schrijver.

Biografie

Hofstede studeerde kunstgeschiedenis en Frans in Utrecht, Parijs en Berlijn. Ze schrijft voor diverse kranten en tijdschriften en is correspondent Nieuw Feminisme bij online journalistiek platform De Correspondent.

Haar debuutroman De hemel boven Parijs is vertaald in het Duits en Deens. Hij werd genomineerd voor onder andere de Libris Literatuur Prijs, de Anton Wachterprijs en de Gouden Boekenuil.

Haar tweede roman Drift stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2019.

Hofstede is mede-oprichter van feministische actiegroep De Bovengrondse.

In 2019 nam ze deel aan het winterseizoen van De Slimste Mens en hield dit twee afleveringen vol.

Eind december 2019 verhuisde ze met haar vriend naar een dorpje in de Morvan in Frankrijk.

BibliografieLees verder op Wikipedia