Boek
Nederlands

Jane Eyre : een autobiografie

Charlotte Brontë (auteur), Babet Mossel (vertaler), Marja Pruis (nawoord)
Een jong meisje komt als gouvernante in een afgelegen huis waar veel spanning en geheimzinnigheid rond de bewoners heerst.
Titel
Jane Eyre : een autobiografie
Auteur
Charlotte Brontë
Vertaler
Babet Mossel
Nawoord
Marja Pruis
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Jane Eyre
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2014 | Andere uitgaves
555 p.
ISBN
9789025302450 (hardback)
Andere talen:

Besprekingen

Na de vroege dood van haar ouders komt Jane Eyre in huis bij haar tante, die niet van haar houdt, en waar haar neefjes haar erg pesten. Ze wordt naar kostschool gestuurd voor een opleiding tot gouvernante en vindt daarna werk op Thornfield Hall, waar ze de pupil van Mr. Rochester moet lesgeven. Er groeit een band tussen Jane en haar onstuimige baas, die haar ten huwelijk vraagt. Als in de kerk blijkt dat zijn geesteszieke eerste vrouw nog leeft, vertrekt Jane. In Yorkshire wordt ze opgenomen in het huis van een dominee, die haar later ten huwelijk vraagt. Maar dan hoort ze opeens Rochesters stem en reist naar Thornfield Hall, waar hij door een brand weduwnaar is geworden en nu blind is. Dan krijgt hun liefde een tweede kans. Deze klassieke roman van de belangrijke Engelse Victoriaanse auteur (1816-1855) is soms wat melodramatisch, maar doet boeiend en indringend verslag van het groeiproces van een gevoelige, intelligente, sterke vrouw en spreekt daardoor nog steeds aan. Prettig leesba…Lees verder

Over Charlotte Brontë

Charlotte Brontë (Thornton, 21 april 1816 – Haworth, 31 maart 1855) was een Brits schrijfster en de oudste van de drie gezusters Brontë, wier romans klassiekers van de Engelse literatuur zijn geworden.

Ook haar zusters zijn als romanschrijfster beroemd geworden: Anne, de jongste, en Emily de middelste. Er was ook een broer, Branwell, die schilderde. Hun vader, Patrick Brontë (1777-1861), was een Ierse predikant.

Charlotte schreef onder het pseudoniem Currer Bell. In 1831 volgde zij lessen in Roe Head en was twee keer voor korte tijd gouvernante. In 1842 ging zij samen met haar jongere zuster Emily, met wie zij een privéschool wilde opzetten, naar het pensionaat Heger te Brussel, waar zij verliefd werd op de directeur. Deze periode in Brussel leverde de inspiratie voor enkele van de evenementen die ze beschreef in The Professor en Villette.

Nadat haar zuster Emily was overleden, werd een postume editie van Emily's beroemde maar enige …Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek