Strip
Nederlands

Beeld van amok

Conrad (auteur)

Beeld van amok

In de reeks:
Genre:
Extra onderwerp
India ; 19de eeuw
Titel
Beeld van amok
Auteur
Conrad
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le piège malais
Editie
Integrale uitg.
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Dupuis, 1999
112 p. : ill.
ISBN
90-314-2216-9

Besprekingen

India, eind 19de eeuw. De Britse kolonialen misbruiken grondig het grote subcontinent dat ze onder hun controle hebben. In de exotische setting die krioelt van mensen, mysteries en spanningen allerhande, probeert de jonge Fransman Ernest op zijn eentje te overleven. Hij is zijn familie ontvlucht, maar komt van de regen in de drop na een ontmoeting met de psychopathische kaper Karl. Die is tot zijn scha en schande in het bezit van een magisch beeldje (een soort dikke Boeddha met flinke fallus) dat hem nachtmerries bezorgt en op zijn levenskracht lijkt te teren. Ernest wordt meegenomen voor een vogelvrij bestaan op Karls rivierschuit. Tegen een achtergrond van wreedheden, nachtelijke verhalen en mysterieuze gebeurtenissen probeert de jongen te overleven en te ontsnappen. Dat lukt half met de hulp van de energieke jonge prostituee Kaliani. Ze verschuilen zich tussen hemel en water, in een van de paalwoningen tussen andere armzalige lotgenoten, terwijl Karl lijdt aan de koorts van Amok, e…Lees verder
Dit omvangrijke album is de integrale uitgave van twee samenhangende albums, die verschenen in 1990. De auteur ervan is met Yann medeauteur van de veelgeprezen stripreeks 'De Onnoembaren', die aanving in 1980 in het weekblad 'Robbedoes' en doorloopt tot op heden. Het album is in zekere zin een voorloper van deze reeks. Het speelt ook op het eind van de negentiende eeuw in een Indiase, hindoeïstische wereld met als hoofdpersoon de jongeman Ernest. Een Boeddhabeeldje heeft verderfelijke invloed en het verhaal vertelt zijn belevenissen vol gewelddadigheden in een weinig virtuoze semi-realistische tekenstijl. Weinig humor en een overvloed van grillige seks, vooroordelen en racistisch aandoend gedrag leveren een zeer matig geheel op. De uitgave is voorzien van een grondig gedocumenteerde inleiding over de auteur en zijn werk en mede daarom is dit album eigenlijk alleen voor volwassenen striphistorisch interessant.

Over Conrad

Didier Conrad (Marseille, 6 mei 1959) is een Frans stripauteur, actief als scenarist en tekenaar van stripalbums. Hij werkte regelmatig samen met Yann.

Bekende stripseries van deze auteur zijn De onnoembaren, Bob Marone (beiden met Yann als scenarist en Conrad als tekenaar), Beeld van Amok, Donito (beide solo), Marsu Kids, De avonturen van Kid Lucky, Cotton Kid (beide met scenario van Jean Léturgie en samen met Yann, beide als tekenaars, onder het gemeenschappelijk pseudoniem Pearce) en Tigresse Blanche (tekeningen, eerste 2 met scenario van Yann, vanaf deel 3 in 2006 met scenario's van Conrad en Wilbur, een pseudoniem van Sophie Commenge, zijn echtgenote).

In 2011 werd hij door uitgeverij Hachette geselecteerd als tekenaar voor de voortzetting van de stripreeks Asterix. Jean-Yves Ferri werd als scenarist geselecteerd.

Lees verder op Wikipedia