Strip
Nederlands
In het grensgebied van de 'autofictie' schetst Cyril Pedrosa ('Drie Schimmen') een humoristisch en kleurrijk verslag vol spontane emotie, een essentieel verhaal over de zoektocht naar de eigen identiteit. 'Portugal' won begin 2012 in Angouleme de Albumprijs van FNAC. Soms verliest het leven al zijn kleur. Striptekenaar Simon Muchat maakt een creatieve en existentiële crisis door. Wanneer hij een
Titel
Portugal
Auteur
Cyril Pedrosa
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Portugal
Editie
1
Uitgever
's-Hertogenbosch: Silvester, 2012
261 p. : ill.
ISBN
9789058857798 (hardback)

Besprekingen

Cyril Pedrosa maakte eerder al 'Drie schimmen'*, maar levert met Portugal een nog beter boek af. Het verhaal wordt bestempeld als ‘autofictie’ en is grotendeels autobiografisch. De striptekenaar ‘Simon Muchat’ zit in een existentiële crisis. Houdt hij van zijn vriendin? Wil hij een huis kopen? Is zijn werk interessant genoeg? Hij wordt uitgenodigd op een Portugees stripfestival en dat zet hem op het spoor van zijn jeugd. De tekenaar gaat op zoek naar zijn Portugese roots. Het boek kent een trage opbouw en verzandt op een gegeven moment zelfs even tijdens een lang uitgesponnen familiefeest, maar dat is de tekenaar vergeven. Het tekenwerk in kleur is namelijk prachtig en uitgekiend en tijdens het lezen waan je je bijna op het warme, Portugese platteland. De toon van het verhaal pakt je meteen en je gaat samen met de verwarde hoofdpersoon op zoek naar zijn verleden. Dit heerlijke boek werd in Angoulême terecht bekroond. Ook de Nederlandse uitgave is zeer goed verzorgd (met leeslint).

Over Cyril Pedrosa

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Seguin (Okki)

Cyril Pedrosa (Poitiers, 22 november 1972) is een Franse animator van tekenfilms en stripauteur. Hij volgde een opleiding aan de École des Gobelins (tekenfilm) en ging daarna aan de slag bij Disney France.

Zijn eerste strips maakte hij scenario van David Chauvel, Ring Circus en Shaolin Moussaka. Geen van beide kende een commercieel succes. Daarna begon hij met strips op eigen scenario. Hiervoor putte Cyril Pedrosa uit de realiteit. Drie schimmen, een graphic novel van 270 pagina's in zwart wit, is gebaseerd op een bevriend koppel dat een kind verloor. Portugal, een graphic novel van 250 pagina's in kleur, is gebaseerd op de eerste reis van Cyril Pedrosa naar Portugal, het moederland van drie van zijn grootouders. Stripgids noemde Portugal een meesterwerk en een van de allerbeste strips van de voorbije tien jaar.

Bibliografie