Boek
Nederlands
Pleidooi voor versterkte aandacht in het onderwijs voor 'mentale hygiëne': mindfulness, geweldloze communicatie en compassie als bouwstenen voor een vreedzamer samenleving.
Onderwerp
Mindfulness, Vrede
Titel
Vrede kun je leren / Thomas d'Ansembourg en David Van Reybrouck ; vertaald door Reintje Ghoos en Jan Pieter van der Sterre
Auteur
David Van Reybrouck Thomas D'Ansembourg
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La paix, ça s'apprend!
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2017
112 p.
ISBN
9789023481515 (paperback)

Besprekingen

Veel ruzie en geweld, oorlog en conflict kunnen worden voorkomen door mensen al in hun vroegste jeugd kennis te laten maken met en het belang te benadrukken van 'mentale hygiëne', aldus de bekende Belgische schrijver Van Reybrouck en zijn medeauteur, therapeut d'Ansembourg. Hoewel lichamelijke verzorging vandaag de dag vanzelfsprekend is, wordt veel minder aandacht besteed aan een gezonde geestelijke 'binnenwereld'. De auteurs houden een vurig en overtuigend pleidooi, vaak onderbouwd met verwijzingen naar en uitgebreide citaten uit recent wetenschappelijk onderzoek, voor meer aandacht voor mindfulness, geweldloze communicatie en compassie. Meer aandacht voor deze technieken, zowel individueel als collectief (in het bijzonder in het onderwijs), kan ervoor zorgen dat mensen meer in vrede met zichzelf én met anderen leven. Een kleine, maar belangrijke stap op weg naar een meer vreedzame samenleving.

Over David Van Reybrouck

David Grégoire Van Reybrouck (Brugge, 11 september 1971) is een Belgisch cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver. In 2010 ontving hij drie belangrijke literaire onderscheidingen en in 2014 won hij de Gouden Ganzenveer.

Biografie

Familie

Van Reybrouck groeide op in het West-Vlaamse Assebroek bij Brugge, in een familie van bloemisten, boekbinders, elektriciens en kunstenaars. Zijn vader Dirk Van Reybrouck (1939-2006) was ingenieur en werkte van 1962 tot 1966 voor de Congolese spoorwegmaatschappij Bas-Congo-Katanga (BCK) op post in Likasi (toen Jadotstad). Zijn moeder Bernadette De Bouvere was lerares plastische opvoeding en schrijft gedichten.

Zijn grootvader Gregoire De Bouvere was sterk geïnspireerd door de Kajottersbeweging waar hij actief toe behoorde, en was werkzaam als boekbinder bij de Brugse uitgeverij Desclée de Brouwer. Zijn taak bestond erin missalen en brevieren te voorzien…Lees verder op Wikipedia