Strip
Nederlands

Net doen alsof is ook liegen

Dominique Goblet (auteur)
Je kan houden van iemand die het niet lijkt te verdienen. ‘Ik had tegelijkertijd de liefste en de slechtste moeder die je je kunt voorstellen. Dat ambigue vind ik interessant,’ vertelt Dominique Goblet in een interview met de Volkskrant. De Waalse auteur werkt in het autobiografische Net doen alsof is ook liegen op pijnlijk liefdevolle wijze de tegenstrijdige kanten van menselijke relaties uit. Zo
Onderwerp
Goblet, Dominique
Titel
Net doen alsof is ook liegen
Auteur
Dominique Goblet
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Faire semblant c'est mentir
Uitgever
Amsterdam: Oog & Blik, 2009
[148] p. : ill., zw/w.
ISBN
9789054922599
Andere talen:

Besprekingen

Naar eigen zeggen heeft de Waalse striptekenares Goblet twaalf jaar geschaafd aan dit boek. Ze vertelt in deze autobiografie over haar alcoholistische vader, die ze nauwelijks heeft gekend. Als ze de egoïstische vader later als volwassen vrouw confronteert met zijn wangedrag, zoekt hij excuses en ontkent hij alles. Een tweede verhaallijn is een relatie die Goblet aanging met een man die verliefd bleef op zijn ex. Als alleenstaande moeder wil Goblet dolgraag dat de man voor haar kiest, maar hij blijft maar ontwijken en liegen over zijn ware gevoelens. Goblet neemt de tijd om deze schrijnende verhalen vol nuances en gevoel weer te geven, waardoor al de pijn en verdriet aankomen als mokerslagen. Dat ze zo lang heeft gewerkt aan dit boek, is ook te zien. De tekenstijl evolueert en verandert telkens van kinderlijk tot ronduit duister, maar blijft herkenbaar en van hoge artistieke kwaliteit.

Over Dominique Goblet

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door R.J.W. Usher

Dominique Goblet (Brussel, 8 juli 1967) is een Belgische kunstenares, illustratrice en pionier van de graphic novel. Zij woont en werkt in Brussel.

Haar werk is experimenteel, gevarieerd van stijl, poëtisch en dikwijls autobiografisch. Goblet studeerde van 1984 tot 1987 beeldende kunsten aan de Hogeschool Sint-Lukas Brussel en van 1987 tot 1990 een vervolgopleiding illustratie. Tussen 2001 en 2003 behaalde zij lesbevoegdheden in de Kunsten en het Engels. Haar werk werd beïnvloed door de poëtische intensiteit en de technieken (zoals het gebruik van een rode balpen) van het werk van de Belgische graficus Stéphane Mandelbaum.

Goblet is opgegroeid in een tweetalig gezin. Haar Franstalige vader Jean Lieve Goblet was brandweerman en overleed in 1998; haar moeder was Vlaamse. Haar geliefde Guy-Marc Hinant verzorgt regelmatig de teksten bij haar werk.

Haar debuut Portraits Crachés (1997) is een bundeling van verhalen en illustraties die eerder verschenen i…Lees verder op Wikipedia