Boek
Nederlands

Gödel, Escher, Bach : een eeuwige gouden band

+1
Gödel, Escher, Bach : een eeuwige gouden band
×
Gödel, Escher, Bach : een eeuwige gouden band Gödel, Escher, Bach : een eeuwige gouden band

Gödel, Escher, Bach : een eeuwige gouden band

Speels overzicht van de moderne wiskunde.
Titel
Gödel, Escher, Bach : een eeuwige gouden band
Auteur
Douglas R. Hofstadter
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Gödel, Escher, Bach : an eternal golden braid
Uitgever
Amsterdam: Olympus, 2018
xxiv, 899 p. : ill.
ISBN
9789046706862 (paperback)

Besprekingen

Dit is al weer de vijftiende (ongewijzigde) druk van de vertaling van een van de meest briljante boeken van de afgelopen decennia. Uitgangspunt is de stelling van Gödel, die inhoudt dat een wiskundig systeem nooit volledig geformaliseerd kan worden: hoe je ook begint, er blijven altijd stellingen over die wel waar naar niet bewijsbaar zijn. Dit heeft ingrijpende implicaties; niet alleen voor het onderzoek van formele talen, maar ook voor bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie en voor het mind-body probleem. Kern van de problematiek zit in de zelfverwijzing, die Hofstadter magistraal verbindt met fuga's van Bach en prenten van Escher. Absoluut didactisch hoogtepunt zijn de uitermate geestige dialogen tussen Achilles, de Schildpad en de Kreeft, waarmee de schrijver deze abstracte materie aanschouwelijk maakt.

Over Douglas R. Hofstadter

CC BY 2.5 - Foto van/door Maurizio Codogno, it:Utente:.mau.

Douglas Richard Hofstadter (New York, 15 februari 1945) is een hoogleraar in cognitieve wetenschappenen aan Indiana University in Bloomington, (Verenigde Staten) en doceert daar aan meerdere faculteiten (Vergelijkende literatuur, Computerwetenschappen, Psychologie en Filosofie). Hij heeft een aantal publicaties op zijn naam, waarvan er enkele zeer bekend zijn geworden.

Gödel, Escher, Bach

Hofstadters bekendste publicatie is Gödel, Escher, Bach: an Eternal Golden Braid (1979), dat in zeer vele talen vertaald werd en waarvan wereldwijd honderdduizenden exemplaren verkocht werden. Een boek van ruim 800 pagina's, waarvan hij zelf ooit heeft gezegd dat 1/10 van de mensen die het boek gekocht hebben eraan zijn begonnen; 1/10 van hen die eraan zijn begonnen hebben het uitgelezen; en 1/10 van hen die het hebben uitgelezen, hebben het begrepen. In het boek wordt op een ludieke maa…Lees verder op Wikipedia