Besprekingen

De verspilling van Amerika

Roman. Annie Proulx werkte tien jaar aan Schorshuiden, een drie eeuwen overspannende roman over de houtkap in Amerika. Maar door de bomen verliest de lezer het zicht op het bos. Je zou wensen dat Proulx meer schrijfster was, en minder antropoloog.

'Kunnen we niet lijmen wat we gebroken hebben?' vraagt Sapatisia Sel zich af over de ontbossing van de Verenigde Staten die begon aan het eind van de zeventiende eeuw met de komst van de blanken. Sapatisia is een eenentwintigste-eeuwse afstammeling van René Sel, die in 1693 de Morvan in Frankrijk inruilde voor wat toen Nieuw Frankrijk heette. De Amerikaanse schrijfster Annie Proulx (81) beschrijft hoe hij er werkt in dienst van een Franse heer. Hij kapt en ontschorst bomen. Hij deelt een slaapplek met zijn landgenoot Charles Duquet, maar die wordt de bevelen van de baas moe en loopt weg. Sel trouwt met een indiaanse. Duquet gaat in de pels- en houthandel; hij wil rijk worden.

Proulx vertelt hoe het de nakomelingen van de twee Fransen vergaat. Achteraan in deze lijvige roman staan uitgebreide stambomen van de twee families. Dat is geen overbodige luxe, je struikelt haast over de personages.

Door het verhaal te vertellen van…Lees verder

Eind zeventiende eeuw komen René Sel en Charles Duquet, twee jonge Fransen, in Nieuw Frankrijk (nu Canada) hun geluk zoeken. Van oost tot west is het een eindeloos woud vol planten en dieren. Na een moeizame start als houthakker trouwt René een Mi'kmaw vrouw die het woud ziet als bron van kracht en genezing. Charles trekt verder, wordt huidenhandelaar maar begint later een houtverwerkingsbedrijf. Hij reist de hele wereld af om handel te drijven. In Nederland trouwt hij met Cornelia Roos, krijgt drie kinderen die in Nederland opgroeien maar later naar Maine komen. De lezer volgt deze twee families met een sterke familieband van 1693-2013. Het geweld en bedrog bij de menselijke strijd om bezit. Van de indianen wordt alles afgenomen en ze worden op wrede wijze vermoord. De Fransen verliezen hun land aan de Engelsen. De technische ontwikkelingen veranderen het productieproces. Op de gekapte plekken groeien steden. De wouden die onuitputtelijk leken, zijn in 2013 verdwenen met verontrusten…Lees verder