Boek
Nederlands
Een jongeman ontdekt in de jaren twintig op Sicilie͏̈ de liefde en politieke idealen.
Titel
De rode anjer : roman
Auteur
Elio Vittorini
Vertaler
Emilia Menkveld
Nawoord
Barbara Kleiner
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Il garofano rosso
Uitgever
Amsterdam: Cossee, © 2016
228 p.
ISBN
9789059366930 (hardback)

Andere talen:

Besprekingen

Jongensgeur waait over Sicilië

Roman. De fascisten walgden ervan, maar Elio Vittorini's Il garofano rosso uit de jaren 30, nu ook in het Nederlands vertaald, is nog altijd een feest om te lezen.

Verbazingwekkend hoe fris sommige teksten onder een dikke laag tijd weer tevoorschijn komen. De rode anjer van Elio Vittorini lijkt niets van de levendige kleuren te hebben verloren die het bij verschijnen in 1933 moet hebben gehad.

Vittorini's hoofdpersoon is de jonge Alessio, die in een studentenpension in de Siciliaanse stad Siracusa woont om zich op zijn eindexamen voor te bereiden. Zijn ouders hebben een baksteenfabriek en behoren tot de gegoede burgerij, zoonlief moet naar school 'om weet ik wat te worden'.

Maar het hoofd van de 16-jarige staat meer naar de liefde en de politiek dan naar studieboeken. Eerst wordt zijn hoofd op hol gebracht door een medescholiere, Giovanna, de keurige dochter van een kolonel die hem een rode anjer schenkt, en vervolgens raakt hij in de ban van een begeerlijke prostituee, Zobeida, die ook Alessio's beste vriend, de twee jaar oudere Tarquinio, in vuur en vlam heeft gezet.

Zobeida …Lees verder

Sicilië, 1924: de zestienjarige Alessio Mainardi moet zijn eindexamens voorbereiden, maar is met zijn vriend Tarquinio meer bezig met meisjes en politiek. Van de mooie Giovanna krijgt hij een anjer in een envelop, maar zij blijft voor hem onbereikbaar: de bloem is slechts een symbool van een liefde waarvan hij veel verwacht. Hij vindt die liefde tijdelijk in het bordeel bij de betoverende Zobeida die zijn liefde wel beantwoordt, maar ook haar houdt hij niet. Intussen gaat Alessio steeds meer sympathiseren met de in Italië opkomende fascistische beweging, gedragen door sociaal-revolutionaire denkbeelden. Deze roman geeft een goed tijdsbeeld van opgroeiende jongeren in Zuid-Italië in de jaren twintig van de twintigste eeuw. De auteur (1908-1966), die in zijn persoonlijke leven een ontwikkeling doormaakte van fascisme naar communisme, wordt in Italië voor dit boek geprezen voor zijn originele, beeldende stijl, doeltreffend en harmonieus. Een herontdekte klassieker.