Boek
Nederlands

De klank van de stad : een cultuurgeschiedenis van Venetië

Eric Min (auteur), Gerrit Valckenaers (auteur)

De klank van de stad : een cultuurgeschiedenis van Venetië

Geschiedenis van de kunstschilders, componisten, schrijvers en andere kunstenaars die in Venetië werkten of zich tijdens een verblijf door deze stad lieten inspireren.
Titel
De klank van de stad : een cultuurgeschiedenis van Venetië
Auteur
Eric Min Gerrit Valckenaers
Taal
Nederlands
Uitgever
[Antwerpen]: Polis, 2019
430 pagina's, [64] pagina's platen
ISBN
9789463102056 (hardback)

Besprekingen

Als er één stad op Aarde tot de verbeelding spreekt, dan is het Venetië wel. Geen auto's of fietsen; vervoer gaat er al duizend jaar lopend of over het water en dat geeft de stad een eigen ritme en rust. Weinig steden ook zullen kunstenaars zo geïnspireerd hebben als Venetië. Vooral schilders en componisten werden geraakt door het licht en de klanken van de stad. En al die muziek en schilderkunst trok bezoekers naar de stad, dertig miljoen per jaar inmiddels. Ontelbare boeken zijn er over Venetië geschreven. De Vlaamse publicist Eric Min en muziekhistoricus Gerrit Valckenaers verdiepten zich in Venetië en schreven een cultuurgeschiedenis over de stad met bekende en minder bekende hoofdpersonen, zoals de componisten Monteverdi, Vivaldi en Wagner, de schilders Canaletto, Turner en Schmalzigaug, de schrijvers Byron en Mann, de filosofen Nietzsche en Sartre en vele, vele anderen. Er wordt wel eens gesteld dat Venetië na een groots verleden is ingeslapen. Deze auteurs weten de stad met hun…Lees verder

Over Eric Min

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Koen Broos

Eric Min (Leuven, 1959) is een Belgische auteur, essayist en criticus. Hij schrijft kunstenaarsbiografieën en cultuurgeschiedenissen van steden.

Loopbaan

Min studeerde Letteren en Wijsbegeerte aan de Vrije Universiteit Brussel. Tussen 1989 en 2009 en van 2011 tot 2015 werkte hij voor de cultuurredactie van De Morgen, waar hij berichtte over fotografie, beeldende kunst en literatuur. Verder schreef hij voor rekto:verso, en Passage. Hij publiceerde in het Nieuw Wereldtijdschrift, De Nieuwe Maand, DW B, Staalkaart, OKV en Zuurvrij. Als tekstschrijver leverde hij twee seizoenen bijdragen voor de radio-uitzending Het Gelag op Klara.

Hij schreef diverse inleidende essays voor (foto)boeken. In 2008 verscheen een biografie van James Ensor, gevolgd door boeken over Rik Wouters (2011) en Henri Evenepoel (2016), andere Belgische kunstenaars uit de belle époque. Daarnaast publiceerde hij cultuurgeschiedenissen van Brussel, Venetië…Lees verder op Wikipedia