Boek
Nederlands

Beste bedoelingen

Etgar Keret (auteur)

Beste bedoelingen

Genre:
Verhalen over kinderen en jongeren in Israel.
Extra onderwerp
verhalen, Recensie
Titel
Beste bedoelingen
Auteur
Etgar Keret
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Ga'goe'ai le-Kissinger
Uitgever
Amsterdam: Anthos, 2002
148 p.
ISBN
90-414-0624-7

Besprekingen

Zesenveertig korte verhalen van een van de populairste jonge auteurs in Israël. Korte teksten dus van hooguit vijf, vaak maar van een paar pagina's. Maar binnen dit beknopte bestek is Keret meesterlijk. Hij schrijft erg gecondenseerd, zet vaak in enkele regels een alledaagse scène uit, scherp geobserveerd, en weet er dan een zo volkomen fantastische of groteske wending aan te geven dat de lezer verbluft achterblijft. Toch is het allemaal zo aannemelijk: een jongetje dat zo bevriend raakt met zijn spaarvarken, dat hij het liever in de vrije natuur zet dan er een Bart-Simpson-pop mee te kopen, de vuurvaste huurmoordenaar die het niet kan opbrengen zijn weldoener dood te schieten en hem aan zijn kwellingen overlaat... enz. Er zijn nogal wat Woody-Allen-achtige typetjes bij, losers, doorgedraaide types, die op zoek gaan naar "de onderliggende tekst", of er zit meer in de werkelijkheid dan je denkt. Bij Keret komt dat uitvergroot in zijn verhalen terug: soms absurd, soms paradoxaal, altijd…Lees verder
Na de verhalenbundel 'Pizzeria Kamikaze'* toont de jonge (35) Israelische schrijver Keret zich in 'Beste bedoelingen' opnieuw een begenadigd verteller. De verhalen zijn minder bizar-magisch-realistisch dan in zijn Nederlandse debuut. Deze verhalenbundel was Kerets eersteling in Israel. De 46 verhalen behandelen vele thema’s: relatieproblemen, kindertijd, menselijke hoop en ijdelheid. De meeste verhalen spelen in hedendaags en alledaags Israel, de rest in de VS. De hoofdpersonen zijn behalve kinderen vooral jonge mensen met hun problemen, verbazing en verwarring. Goochelaars, een soldaat in bezet gebied en een insectenverdelger komen langs. Keret weet de lezer moeiteloos mee te nemen naar een soms verbazingwekkende, buitenwerkelijke schijnwereld. Alhoewel minder absurd dan 'Pizzeria Kamikaze' zeker de moeite waard. Paperback, kleine druk.

Over Etgar Keret

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Stephan Röhl

Etgar Keret (Hebreeuws: אתגר קרת) (Ramat Gan, 20 augustus 1967) is een Israëlische schrijver, bekend om zijn korte verhalen, graphic novels en scenario's voor film en televisie. Keret ontving talloze prijzen. Zijn werk werd meermaals verfilmd, zijn boeken verschenen in 34 landen.

Persoonlijk leven

Keret werd in 1967 in Ramat Gan geboren, als derde kind van ouders die de Holocaust overleefden. Zijn beide ouders komen uit Polen. Keret doorliep zijn middelbare schooltijd in zijn geboorteplaats aan de seculiere school Ohel Shem, waarna hij ging studeren aan de Universiteit van Tel Aviv. Hij doceert Hebreeuwse literatuur aan zowel de Universiteit van Tel Aviv als de Ben-Gurion Universiteit van de Negev in Beër Sjeva.

Keret is getrouwd met de Israëlische actrice, regisseur en schrijfster Shira Geffen, dochter van dichter Yehonatan Geffen en zus van rockzanger Aviv Geffen. Het stel woont in Tel Aviv en heeft samen een z…Lees verder op Wikipedia