Boek
Nederlands

Het varken stukslaan

Etgar Keret (auteur), David Polonsky (illustrator), Ruben Verhasselt (vertaler)
Joavi (ik-figuur) wil heel graag een Bart Simson-pop. Maar zijn strenge vader vindt dat hij eerst geld moet sparen. Dus geeft hij Joavi een spaarvarken cadeau. Joavi noemt het varken Levison. Het wordt zijn vriend. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Sparen
Titel
Het varken stukslaan
Auteur
Etgar Keret
Illustrator
David Polonsky
Vertaler
Ruben Verhasselt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Hebreeuws
Oorspr. titel
Lishbor Et Ha-Chazir
Uitgever
Amsterdam: Podium, 2016
[28] p. : ill.
ISBN
9789057598081 (hardback)

Besprekingen

Joavi (ik-figuur) wil heel erg graag een Bart Simpson-pop, maar zijn vader vindt dat hij maar verwend wordt - vooral door zijn moeder. Hij geeft Joavi dan ook een spaarvarken cadeau voor zijn verjaardag. In eerste instantie vindt Joavi het varken maar niets, maar op den duur ontwikkelt hij een liefde voor het varkentje. Als het dan ook helemaal vol geld zit en zijn vader het kapot wil slaan, zodat Joavi eindelijk zijn Bart Simpson-pop kan kopen, verstopt Joavi het varken ergens waar het nooit gevonden zal worden. Een op zich boeiend verhaal - waarin de vader wel erg streng opvoedend overkomt. De moeder wordt als erg onderdanig neerzet, zowel in het verhaal als de illustraties. De liefde die Jaovi voor het spaarvarken ontwikkelt, wordt erg invoelbaar en sfeervol beschreven. Ook in de illustraties zien we dit terugkomen, waarbij als Joavi verdrietig is de toon tamelijk donker is, maar naarmate hij meer van het varken gaat houden wordt deze lichter. De illustrator maakt in zijn schittere…Lees verder

Over Etgar Keret

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Stephan Röhl

Etgar Keret (Hebreeuws: אתגר קרת) (Ramat Gan, 20 augustus 1967) is een Israëlische schrijver, bekend om zijn korte verhalen, graphic novels en scenario's voor film en televisie. Keret ontving talloze prijzen. Zijn werk werd meermaals verfilmd, zijn boeken verschenen in 34 landen.

Persoonlijk leven

Keret werd in 1967 in Ramat Gan geboren, als derde kind van ouders die de Holocaust overleefden. Zijn beide ouders komen uit Polen. Keret doorliep zijn middelbare schooltijd in zijn geboorteplaats aan de seculiere school Ohel Shem, waarna hij ging studeren aan de Universiteit van Tel Aviv. Hij doceert Hebreeuwse literatuur aan zowel de Universiteit van Tel Aviv als de Ben-Gurion Universiteit van de Negev in Beër Sjeva.

Keret is getrouwd met de Israëlische actrice, regisseur en schrijfster Shira Geffen, dochter van dichter Yehonatan Geffen en zus van rockzanger Aviv Geffen. Het stel woont in Tel Aviv en heeft samen een z…Lees verder op Wikipedia