Boek
Nederlands

De hoeken van het hart : roman

Françoise Sagan (auteur), Saskia Taggenbrock (vertaler), Martine Woudt (vertaler)
De zoon van een rijk gezin komt, na een auto-ongeluk en een jarenlang verblijf in ziekenhuizen en psychiatrische instellingen, weer thuis wonen, maar voelt zich daar onzeker, eenzaam en onbegrepen.
Titel
De hoeken van het hart : roman
Auteur
Françoise Sagan
Vertaler
Saskia Taggenbrock Martine Woudt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Les quatre coins du coeur
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, © 2020
214 p.
ISBN
9789029093989 (hardback)

Besprekingen

De zorgeloze dagen van weleer

Waar is de tijd dat een 18-jarige schrijfster kon choqueren met seksuele strapatsen? Het tijdperk-Françoise Sagan lijkt lang afgesloten.

Zodra een schrijver naar de andere wereld verkast, worden zijn laden ondersteboven gekeerd, en als de erfgenamen in geldnood zitten, wordt ieder kladje te gelde gemaakt. Toen Françoise Sagan in 2004 overleed, was ze de fiscus een miljoen euro schuldig. De schrijfster van Bonjour tristesse (1954) werd al geruime tijd opgejaagd door gerechtsdeurwaarders. Haar zoon probeerde de schuldenberg weg te werken door allerlei gelegenheidsteksten en heruitgaven op de lezer los te laten. Vorig jaar gaf ­Denis Westhoff de allerlaatste, onvoltooide roman van zijn moeder prijs aan het nageslacht en die is nu ook in het Nederlands vertaald.

De hoeken van het hart was met veel bombarie aangekondigd, maar ontketende geen 'literaire wervelstorm' , zoals de erfgenaam hoopte. De authenticiteit van de tekst werd zelfs in twijfel getrokken. Het manuscript wemelde van de doorhalingen en correcties. Westhoff had die gatenkaas enigszins gefatsoeneerd, maar er was, zo bleek achteraf, ook een…Lees verder

Na een ernstig auto-ongeluk en jarenlang in ziekenhuizen en psychiatrische instellingen verpleegd te zijn, komt Ludovic, nu 30 j., terug in Touraine in het monumentale huis La Cressonade waar hij met zijn familie woont. Zijn vader Henri is schatrijk en meedogenloos. Zijn eerste vrouw is overleden en hij is nu getrouwd met Sandra, ziekelijk en onaardig. Ludovic is getrouwd met Marie-Laure, maar die wil hem na zijn terugkomst niet in haar bed hebben. Philippe, broer van Sandra, nietsnut en klaploper komt regelmatig logeren. Henri is een vaste bezoeker van prostituees en zorgt dat Ludovic ook aan zijn trekken komt. Ludovic voelt zich na zijn terugkomst onzeker, eenzaam en onbegrepen. Als Fanny, de moeder van Marie-Laure, komt logeren om een groots feest te organiseren om de thuiskomst van Ludovic te vieren, vindt hij bij haar troost. In 2003 vindt Denis Westhoff, zoon van Sagan, dit niet voltooide manuscript bij de nalatenschap van zijn moeder (1935-2004) en besluit het uit te geven. De …Lees verder

Verdriet dat volwassen maakt

De laatste roman van Françoise Sagan is postuum voltooid. De vraag is of ze dat zelf ooit gedaan zou hebben.

Achttien is ze, u weet het vast nog wel, als Françoise Sagan in 1954 opzien baart met de roman 'Bonjour tristesse' waarin Cecile terugkijkt op die zomer aan de Côte d'Azur die een einde zou maken aan haar onschuld en haar luxe, onbekommerde puberleventje. Ze maakt kennis met een zekere droefheid die haar 'van de anderen gescheiden houdt'. Het boek stond en staat op menig boekenlijst, ook op de mijne, al herinner ik me er niet veel meer van, of louter de sfeer: het mondaine, cabriolets, eenzaamheid, aftastend kennismaken met de liefde en een zekere wereldvreemdheid.

We vinden het terug in 'De hoeken van het hart' die, een slordige twintig romans later, Sagans laatste zou worden. Voorzover wij dat kunnen weten althans. Want misschien waren het wel twee romans. Of moest het toch het scenario voor een speelfilm worden? Het was haar zoon, Denis Westhoff, die het manuscript in Sagans nalatenschap vond "slechts bijeengehouden door een plastic ringband - zo een die stud…Lees verder

Over Françoise Sagan

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Stiopik

Françoise Sagan, pseudoniem van Françoise Quoirez (Cajarc, Lot, 21 juni 1935 — Honfleur, Calvados, 24 september 2004), was een Franse schrijfster en filmregisseuse. Ze maakte deel uit van de Nouvelle Vague-stroming.

Biografie

Sagans moeder stamde uit een rijke familie van grootgrondbezitters. De familie van haar vader vergaarde fortuin in de industrie. Haar ouders hielden van het goede leven, feesten en snelle auto's. Dit bepaalde de thematiek in het werk van Sagan. Haar favoriete thema's waren een gemakkelijk leven, snelle wagens, villa's en herenhuizen, de zon, een mengeling van cynisme, sensualiteit, onverschilligheid en nutteloosheid.

Ze publiceerde haar eerste roman, Bonjour tristesse, in 1954 op de leeftijd van 18 jaar. Deze roman maakte haar in één klap wereldberoemd. Haar vader wilde niet hebben dat hij zijn naam op de cover van een ordinaire roman zou zien staan. Franҫoise koos daarom een pseudoniem…Lees verder op Wikipedia

Suggesties