Boek
Nederlands

Foert!

Frank Pollet (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Als Miets vader door de politie wordt opgepakt op verdenking van moord op haar moeder, kijkt iedereen haar erop aan. Vanaf ca. 12 jaar.
Onderwerp
Dood, Criminaliteit, Ouders
Titel
Foert!
Auteur
Frank Pollet
Taal
Nederlands
Uitgever
Waasmunster: Abimo, 2005
112 p.
ISBN
90-59322-03-7

Besprekingen

Moordenaarsdochter. Deze scheldnaam achtervolgt Miet Depuyt, het hoofdpersonage in Foert! van Frank Pollet. De wereld van Miet is de laatste tijd flink door elkaar geschud.

Vier maanden geleden is haar moeder in een auto-ongeluk omgekomen. Ze is nog volop bezig met het verwerken van dit verlies als haar vader opgepakt wordt en in de gevangenis belandt. Hij wordt beschuldigd van moord op haar mama. De omstandigheden waarin het auto-ongeluk gebeurde, lijken verdacht en bovendien had haar papa een versje op zak dat de dood van mama leek te voorspellen. Van zodra dit nieuws bekend raakt, gaat Miet door een hel. Ze wordt geconfronteerd met de hardnekkige sensatiepers die een eigen waarheid creëert en met de onverschilligheid en het onbegrip van de politie. Het zijn echter vooral de vooroordelen en de meedogenloosheid van klasgenoten en volwassenen die haar diep kwetsen. Gelukkig is er Hendrik. Hij kiest partij voor Miet en vertelt uiteindelijk waarom hij haar verdriet en ontg…Lees verder
Vier maanden nadat haar moeder een auto-ongeluk heeft gehad, wordt Miets vader opgepakt op verdenking van moord op zijn vrouw. Heeft hij het ongeluk opzettelijk veroorzaakt? De omgeving kijkt Miet hierop aan. Alleen de 'einzelgänger' Hendrik wil nog met haar optrekken. Dankzij hem kan ze tegen iedereen keihard ‘Foert!’ roepen. Jeugdboek met een duidelijk Vlaamse insteek. De titel verwijst naar een uitdrukking die zoveel wil zeggen als ‘Verrek maar!’. Het boek begint veelbelovend: het lopende verhaal wordt afgewisseld met dagboekfragmenten en herinneringen in een (soms wel erg) kinderlijke taal. De uitwerking is echter matig. Door de herinneringen aan ruzies tussen haar ouders lijkt Miets vader inderdaad verdacht, maar door een slappe, gekunstelde plotwending aan het eind blijkt hij toch onschuldig te zijn. De karakters blijven tweedimensionaal en zijn soms, zoals in het geval van twee lompe politieagenten, bijna karikaturaal. Het verhaal wordt haastig en slordig afgewerkt en lost de g…Lees verder

Foert!

Miet weet het allemaal niet meer. Vier maanden nadat haar moeder omgekomen is in een verkeersongeval wordt haar vader verdacht van moord en in de gevangenis opgesloten. De politie had in zijn broekzakken nl. een raadselachtig vers gevonden, waaruit zou blijken dat hij het ongeluk opzettelijk zou veroorzaakt hebben om moeder te vermoorden. Waarom zou hij anders zo snel een nieuwe relatie begonnen zijn … ? Miet staat er alleen voor. Alleen Jenny, haar vaders vriendin, gelooft nog in zijn onschuld. Miet krijgt niet alleen de (boulevard-) pers over zich heen, ook al haar vrienden keren zich van haar af. Haar vader lijkt al veroordeeld nog voor zijn schuld onomstotelijk bewezen is. Zij is nu de dochter van een moordenaar, en die moet gemeden worden. Dit intrigerende, maar o zo herkenbare verhaal, wordt niet lineair verteld, maar wordt gebracht in een collage van poëzie, dagboekfragmenten, krantenknipsels, flashbacks en verhalende stukken. Als lezer moet je het hele verhaal in elkaar puzzel…Lees verder

Over Frank Pollet

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Nieuwsmeester

Frank Pollet (Sint-Niklaas, 5 juli 1959) is een Vlaamse schrijver van poëzie, jeugdboeken en theater. Tevens is hij werkzaam als journalist.

Carrière

De kinderboeken van Frank Pollet werden tweemaal bekroond met de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury, met de Trofee LEES 1 7 en met de Inclusieve Griffel 2015. Werk van hem werd vertaald naar het Frans, Indonesisch en Chinees.

In 2016 ontving Frank Pollet de Cultuurprijs van de Stad Sint-Niklaas.

Frank Pollet en zijn vrouw Moniek Vermeulen vormden jarenlang samen de hoofdredactie van KITS, een actualiteitenmagazine voor kinderen van 10 tot 12 jaar.

Bibliografie

Kinder- en jeugdboeken