Boek
Nederlands

Kierewieteke !

Frank Pollet (auteur), Geert Van Raemdonck (fotograaf)
+1
Kierewieteke !
×
Kierewieteke ! Kierewieteke !
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Titel
Kierewieteke ! / Frank Pollet ; foto's Geert van Raemdonck
Auteur
Frank Pollet
Fotograaf
Geert Van Raemdonck
Taal
Nederlands
Uitgever
Waasmunster: Abimo, 2004
124 p. : ill.
ISBN
90-59321-74-X

Besprekingen

Kierewieteke is een typisch Pollet-verhaal. Hoofdpersoon is Wieteke. Het meisje bedoelt het allemaal erg goed, maar is hyperactief en wordt op school slachtoffer van pestkoppen. Op eindejaarskamp met het zesde jaar nemen de pesterijen nog toe. Tot Wieteke verdwijnt... Zou het dan toch waar zijn dat in het kasteel bij de kampplaats rare dingen gebeuren?

Op de laatste pagina blijkt dat Wieteke uit het verhaal gehaald is door de auteur. Dan is het tijd om het boek opnieuw door te bladeren, en te beseffen dat het de auteur is, die tussen de episodes door commentaar leverde en meeleefde met Wieteke. Een leuke vondst om zo te spelen met de functie van auteur. En Pollet doet dat goed, ik ben ervan overtuigd dat de lezers tot op de laatste pagina op een dwaalspoor gezet worden.

Helaas heeft het boek een aantal zwaktes. De personages worden zeer goedkoop getypeerd. Al even storend is de telkens weerkerende kritiek op de allochtone leerling die elk lidwoord verwisselt. Ook …Lees verder
Wieteke verhuist van Nederland naar België en komt daar in het 6e leerjaar terecht. Omdat ze nogal eens ongewone opmerkingen maakt, noemt de hele klas haar Kierewieteke. Door omstandigheden gaan de schoolverlatersdagen niet naar de Ardennen, maar naar het scoutingterrein in Sinaai (Oost-Vlaanderen). De meeste kinderen vrezen voor een dooie boel, maar bij aankomst blijkt er in de buurt een geheimzinnig oud kasteeltje te staan ... Het boek is ingedeeld in genummerde hoofdstukken. Sommige hoofdstukken zijn gedrukt in een afwijkend lettertype en gaan over diverse activiteiten van een zekere man. Pas op de laatste bladzijde blijkt dit de auteur zelf te zijn die zich interactief opstelt en fungeert als beschermheer van Wieteke die het heel moeilijk heeft zonder dat de overige leerlingen dat weten. De Belgische auteur heeft al meer 'kierewieterige' boeken geschreven. Een boek voor kinderen vanaf 10 jaar waarin het thema anders zijn op een leuke en avontuurlijke wijze verwerkt wordt. De tekst…Lees verder

Kierewieteke

Wieteke is pas in het zesde leerjaar vanuit Nederland in de school van Melkebeek terecht gekomen. Omwille van haar ongewone taalgebruik en haar vaak ongecontroleerd gedrag wordt ze al snel zwaar gepest. Seppe vindt dat ze helemaal ‘kierewiet’ is, vandaar haar bijnaam Kierewieteke. De traditionele driedaagse waarmee de Melkebeekse lagere school het zesde leerjaar afsluit vindt dit jaar uitzonderlijk plaats op het scoutsterrein van Sinaai i.p.v. in de Ardennen. Iedereen is er het hart van in en verwacht een doodsaaie boel, maar Wieteke blijft enthousiast. Alleen, het pesten houdt niet op ! Rond het terrein duikt af en toe een louche figuur op. Als er dan vlak bij nog een merkwaardig oud kasteeltje staat, waarin verdwenen kinderen en een opgesloten pater een hoofdrol spelen, dan is het griezelthema helemaal troef. Dat komt echter niet helemaal uit de verf, zelfs niet als Wieteke op het einde van het verhaal spoorloos verdwijnt. Het hele boek staat vol flauwe grappen over het Noord–Nederl…Lees verder

Over Frank Pollet

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Nieuwsmeester

Frank Pollet (Sint-Niklaas, 5 juli 1959) is een Vlaamse schrijver van poëzie, jeugdboeken en theater. Tevens is hij werkzaam als journalist.

Carrière

De kinderboeken van Frank Pollet werden tweemaal bekroond met de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury, met de Trofee LEES 1 7 en met de Inclusieve Griffel 2015. Werk van hem werd vertaald naar het Frans, Indonesisch, Koreaans en Chinees.

In 2016 ontving Frank Pollet de Cultuurprijs van de Stad Sint-Niklaas.

Frank Pollet en zijn vrouw Moniek Vermeulen vormden jarenlang samen de hoofdredactie van KITS, een actualiteitenmagazine voor kinderen van 10 tot 12 jaar.

Bibliografie

Kinder- en jeugdboeken