Boek
Nederlands

Rotvos! : een vertelling

Frank Pollet (auteur)
+1
Rotvos! : een vertelling
×
Rotvos! : een vertelling Rotvos! : een vertelling

Rotvos! : een vertelling

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
De directeur van de school wil met zijn leerlingen Het Feest van Onze School vieren. De feestelijke dag verandert in een nachtmerrie. De oorzaak is één leerling: Rein de Vos. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Rotvos! : een vertelling
Auteur
Frank Pollet
Taal
Nederlands
Uitgever
Sint-Niklaas: Abimo, 2007
94 p.
ISBN
9789059323803

Besprekingen

Herwerkingen van oude verhalen, van sprookjes tot klassieke tragedies, zijn schering en inslag in de hedendaagse kinder- en jeugdliteratuur. Auteurs stellen zich tot doel om het cultureel-literaire patrimonium niet zonder meer verloren te laten gaan en lezers al vanaf jonge leeftijd te laten kennismaken met de stilistische en inhoudelijke rijkdom van deze verhalen. Aanpassingen, eigenzinnige herinterpreteringen en aanvullingen met het oog op de doelgroep zijn daarbij niet overbodig. Toch overtuigen slechts de auteurs die het originele verhaal met een groot respect benaderen en de oorspronkelijke zeggingskracht weten te behouden, zoals o.a. Ed Franck, Imme Dros en Anne Provoost ruimschoots bewezen. Frank Pollet herwerkt in zijn nieuwste jeugdboek de rijke, soms bitterzoete stof van het Reynaertverhaal. Waar de oorspronkelijke fabel een dierenrijk naar mensenmaat opvoerde en zo de hypocrisie aan het hof van koning Nobel te kijk zette, kiest Pollet voor een radicale omkering: kinderen di…Lees verder
Het verhaal is een moderne versie van de al eeuwenoude fabel Van den vos Reynaerde. In deze versie zijn de dieren verwisseld voor mensen van vlees en bloed, waardoor het aloude Reynaertverhaal ineens heel actueel wordt en dichtbij komt. Directeur Noël Leeuwenhart wil met zijn leerlingen ‘Het Feest van Onze School’ vieren. De leerlingen hebben helemaal geen zin in een feest, de reden is één leerling: Rein de Vos. Iedereen lijkt wel een reden te hebben waardoor Rein van school moet worden gestuurd. Bijzonder is dat het verhaal begint bij hoofdstuk 2, vervolgens loop tot hoofdstuk 13 en ten slotte eindigt bij hoofdstuk 1. Het verhaal begint dus weer opnieuw, waardoor het pesten nooit lijkt te eindigen. Het staat vol mooie symboliek en biedt diverse mogelijkheden tot gesprekken, bijvoorbeeld pesters/moordenaars hebben ook gevoel. Achterin is een samenvatting van het oorspronkelijke Reynaertverhaal toegevoegd. Vanaf ca. 10 jaar.

Rotvos!

Het moet je maar gebeuren: door één enkele leerling veranderen jouw schooldagen in een ware nachtmerrie. Het overkomt Bruno, Harry, Hersinde en vele anderen van het schooltje in Kemzeke. En dat terwijl het werkthema van het jaar luidde: ‘onze school, een pestvrije zone!’. Lange tijd was de naam van de boosdoener een publiek geheim maar nu hij afwezig is op Het jaarlijkse Feest van Onze School, lijkt de tijd rijp voor de grote aanklacht: Rein is een rotzak! galmt het door de zaal. De uitroep krijgt al snel grote bijval en directeur Leeuwenhart kan niet anders dan de klachten aanhoren en besluiten dat Rein De Vos dringend op het matje geroepen moet worden. Alleen, wie durft hem gaan halen? Met zijn mond nog vol koek dient de eetgrage Bruno De Bruyn zich heldhaftig aan. Een daad waar hij snel spijt van krijgt, want natuurlijk kent sluwe Rein Bruno’s zwakte en natuurlijk maakt hij daar misbruik van. Zwaar gehavend komt Bruno terug op school aan, zonder Rein. Zijn aanblik doet alle andere …Lees verder

Over Frank Pollet

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Nieuwsmeester

Frank Pollet (Sint-Niklaas, 5 juli 1959) is een Vlaamse schrijver van poëzie, jeugdboeken en theater. Tevens is hij werkzaam als journalist.

Carrière

De kinderboeken van Frank Pollet werden tweemaal bekroond met de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury, met de Trofee LEES 1 7 en met de Inclusieve Griffel 2015. Werk van hem werd vertaald naar het Frans, Indonesisch en Chinees.

In 2016 ontving Frank Pollet de Cultuurprijs van de Stad Sint-Niklaas.

Frank Pollet en zijn vrouw Moniek Vermeulen vormden jarenlang samen de hoofdredactie van KITS, een actualiteitenmagazine voor kinderen van 10 tot 12 jaar.

Bibliografie

Kinder- en jeugdboeken