Boek
Nederlands

Spinnie schittert!

Frank Pollet (auteur), Moniek Vermeulen (auteur), Nicole Montagne (illustrator)

Besprekingen

Verjaardagfeestjes die dreigen uit te lopen op een drama zijn een populair onderwerp voor verhalen. De lezer leeft mee met het teleurgestelde personage en beleeft vervolgens plezier aan de goede afloop. Dat is de eenvoudige formule waarop deze verhalen meestal zijn gebaseerd. En dat geldt ook voor Spinnie schittert. Spinnies verjaardag lijkt te gaan eindigen in een trieste bedoening. Een cadeautje hoeft ze niet eens, maar een feestje met al haar vrienden, dat lijkt deze jonge spin wel leuk. Vogel moet zeker van de partij zijn, vindt Spinnie. Maar de gevederde vriend komt alleen als er een lied is. Spinnie heeft geen lied. 'Dan kom ik niet', zegt vogel. Ook Kikker slaat de uitnodiging af. Een verjaardagsfeest zonder trampoline? Dan ook zonder Kikker. Egel wil alleen maar komen als er ballonnen zijn. En een meisje wil enkel komen als de andere vriendjes er ook zijn. Al die vrienden die ‘nee’ zeggen, maken Spinnie vreselijk verdrietig. Het kroontje op haar hoofd voelt belachelijk…Lees verder
Als Spinnie wakker wordt, hoort ze meteen 'hiep hiep hoera' van alle kanten want ze is jarig. Ze krijgt een kroontje op haar hoofd. Het is wel een beetje gek dat er geen cadeau is; dat mag ze zelf uitkiezen. Iedereen heeft een idee maar Spinnie weet zelf best wat ze wil: een gewoon feestje met al haar vriendjes. Maar de vriendjes die ze vraagt, willen alleen komen als ze iets bijzonders heeft en zeggen nee. Dan is Spinnie zo verdrietig en teleurgesteld dat ze haar gouden kroontje in het water gooit. Hoe zal haar verjaardag aflopen? Als ze boos thuiskomt, wacht haar daar een grote verrassing. Een bijna vierkant prentenboek met krachtige linosnedes in slechts enkele kleuren: donkerbruin, groenblauw, fel oranjerood en goud. In blokjes tekst met grote letters, gedrukt in donkerbruin en op belangrijk momenten een van de steunkleuren, wordt het toch wel een beetje zielige maar ook meeslepende verhaal van de verlegen Spinnie verteld. Het valt niet mee als er geen cadeau is op je verjaardag e…Lees verder

Spinnie schittert!

'Spinnie schittert!' is een weinig origineel verhaal over Spinnies verjaardag. Spinnie (een spin!) wordt wakker en mag kiezen wat ze wil voor haar verjaardag. Ze denkt na en besluit dat ze een feest wil. Spinnie nodigt haar vrienden uit, maar deze willen geen van allen komen. Spinnie is zo droevig dat ze haar verjaardagskroon in het water gooit. Wanneer Spinnie besluit terug naar huis te gaan, treft ze daar toch al haar vrienden aan. Verrassing!!
Het verhaal herkennen we uit andere kinderboeken. Frank Pollet en Moniek Vermeulen zijn niet de eerste die met dit idee kwamen. Toch is het boek leuk geschreven, met erg korte zinnen en gemakkelijke woordjes die vlot lezen. De herhaling die erbij komt kijken wanneer elke vriend een reden verzint waarom hij/zij er niet bij wil zijn, zorgt ervoor dat het een tof boek wordt voor kleuters.
De illustraties vertonen een sober kleurgebruik. Nicole Montagne koos er voor om enkel te werken met oranje, blauw bruin en goud. Daardoor stralen …Lees verder

Over Frank Pollet

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Nieuwsmeester

Frank Pollet (Sint-Niklaas, 5 juli 1959) is een Vlaamse schrijver van poëzie, jeugdboeken en theater. Tevens is hij werkzaam als journalist.

Carrière

De kinderboeken van Frank Pollet werden tweemaal bekroond met de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury, met de Trofee LEES 1 7 en met de Inclusieve Griffel 2015. Werk van hem werd vertaald naar het Frans, Indonesisch en Chinees.

In 2016 ontving Frank Pollet de Cultuurprijs van de Stad Sint-Niklaas.

Frank Pollet en zijn vrouw Moniek Vermeulen vormden jarenlang samen de hoofdredactie van KITS, een actualiteitenmagazine voor kinderen van 10 tot 12 jaar.

Bibliografie

Kinder- en jeugdboeken

Suggesties