Boek
Nederlands

De wetenschap van Leonardo da Vinci : het grote genie van de renaissance

Fritjof Capra (auteur)
+1
De wetenschap van Leonardo da Vinci : het grote genie van de renaissance
×
De wetenschap van Leonardo da Vinci : het grote genie van de renaissance De wetenschap van Leonardo da Vinci : het grote genie van de renaissance

De wetenschap van Leonardo da Vinci : het grote genie van de renaissance

De Amerikaanse natuurkundige beziet leven en wetenschappelijk werk van Leonardo da Vinci (1452-1519) vanuit 21ste eeuws perspectief.
Extra onderwerp
Da Vinci, Leonardo
Titel
De wetenschap van Leonardo da Vinci : het grote genie van de renaissance
Auteur
Fritjof Capra
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The science of Leonardo
Uitgever
Utrecht: Het Spectrum, 2008
344 p. : ill.
ISBN
9789027498618

Besprekingen

De Amerikaanse natuurkundige Capra (Berkeley, Californië, geboren in 1939 in Wenen) is vermaard om zijn boeken waarin hij moderne wetenschap verbindt met oude spiritualiteit, mystiek, filosofie en sociale wetenschappen. In zijn onderzoek naar Da Vinci beziet hij de renaissancegeleerde vanuit 21ste-eeuws perspectief. Leonardo blijkt een veel opzichten zijn tijd ver vooruit. Door hem geformuleerde inzichten en methodes werden pas eeuwen later wetenschappelijk gerechtvaardigd. Daarnaast combineerde hij zijn onderzoek met zijn kunst. Het genie Da Vinci wordt vol bewondering beschreven, waarbij Capra inhoudelijk toch aan de oppervlakte blijft. Hij populariseert en vult veel in, waardoor dit boek bijna een wetenschappelijk-historische roman is. Daarbij gebruikt Capra zijn object om zijn eigen visies in een groot kader te plaatsen. Jammer van de slechte illustraties en de bruine drukletter. Het boek maakt wel nieuwsgierig naar diepgaandere studies van Leonardo's leven, werken en betekenis.

Over Fritjof Capra

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Zenobia Barlow

Fritjof Capra (Wenen, 1 februari 1939) is een Oostenrijks-Amerikaans natuurkundige en schrijver van internationale bestsellers als The Tao of Physics (1975, in het Nederlands vertaald als De Tao van Fysica) en The Turning Point (1982).

Leven en werk

Capra promoveerde in de theoretische natuurkunde aan de Universiteit van Wenen in 1966. Hij heeft onderzoek gedaan op het gebied van de deeltjesfysica en systeemtheorie en heeft populair-wetenschappelijke boeken geschreven over de implicaties van het natuurkundig onderzoek, zoals De Tao van Fysica, dat als ondertitel heeft Een verkenning van de parallellen tussen de moderne natuurkunde en het oosterse mysticisme. De Tao van Fysica beweert dat fysica en metafysica beide onvermijdelijk tot dezelfde kennis leiden.

Na een reis door Duitsland begin jaren tachtig schreef Capra het boek Groene Politiek (1984), samen met de ecofeminis…Lees verder op Wikipedia