Bundel met 75 bewerkte volkssprookjes uit Vlaanderen. Vanaf ca. 12 jaar.
Extra onderwerp
SPR, Vlaamse sprookjes
Titel
Vlaamse sprookjes
Auteur
Geert Van Istendael Judith Vanistendael
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2007
334 p. : ill.
ISBN
9789045000862

Andere formaten:

Besprekingen

Van Istendael heeft van wat orale literatuur heet Literatuur weten te maken met behoud van het Vlaamse sprookjeseigene. 'Vlaams', omdat het dialectische in de geschreven taal behouden is gebleven, zonder dat dit tot veel wanbegrip bij Nederlandse lezers hoeft te leiden. Een toegevoegd glossarium kan in een paar gevallen uitkomst bieden. Qua thematiek verschillen de verhalen niet van andere Europese sprookjes. Ook hier treft men stiefmoeders, tovenaars, prinsesjes en duivels aan. Opvallend is wel wat men een soort Tijl Uilenspiegel-effect kan noemen: de machtigen, de rijken krijgen er in nogal wat sprookjes ongenadig van langs. Een korte, informatieve inleiding over hét sprookje en het Vlaamse daarbinnen van een deskundige completeert deze fraaie uitgave. Een must voor elke sprookjesliefhebber, groot en klein. Aardige zwart-witillustraties. Vanaf ca. 12 jaar.

Over Geert Van Istendael

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Tim De Couvreur

Geert van Istendael, officieel Geert Maria Mauritius Julianus Vanistendael (Ukkel, 29 maart 1947) is een prozaschrijver, dichter, essayist, publicist en vertaler. Voorheen was hij ook journalist en nieuwslezer.

Biografie

Achtergrond, opleiding en journalistieke carrière

Van Istendael groeide op in een internationaal gericht en intellectueel milieu. Zo was zijn vader August Vanistendael, die drie dichtbundels publiceerde, persoonlijk raadgever van de (West-)Duitse bondskanselier Konrad Adenauer en kardinaal Frings van Keulen. Van Istendael bracht een gedeelte van zijn jeugd door in de Nederlandse stad Utrecht, in de wijk Oog in Al, en heeft sindsdien een grote (doch niet altijd onkritische) liefde voor Nederland en de Nederlanders gekoesterd. Hij is de broer van Frans Vanis…Lees verder op Wikipedia

Suggesties