Boek
Nederlands

Zwendel : de schimmige wereld van geldwolven in maatpakken

Gerard Aalders (auteur)

Zwendel : de schimmige wereld van geldwolven in maatpakken

In de reeks:
Geschiedenis van elf gevallen van grootschalige oplichting en zwendel in de twintigste eeuw in Europa en de Verenigde Staten.
Extra onderwerp
misdaad
Titel
Zwendel : de schimmige wereld van geldwolven in maatpakken
Auteur
Gerard Aalders
Taal
Nederlands
Uitgever
Hilversum: Just Publishers, © 2017
304 p. : ill.
ISBN
9789089750785 (paperback)

Besprekingen

De auteur, onderzoeker bij het NIOD, beschrijft in elf hoofdstukken een aantal twintigste-eeuwse grootschalige fraudeurs en oplichters in Europa en de Verenigde Staten, hun opkomst, ondergang en werkwijze. Kreuger (Zweden), meesteroplichter Ponzi, Richard Whitney (New York), Calvi de bankier van God, Zwolsman, Teixeira de Mattos, de BCCI-bank, Vesco, het Enronschandaal, Cornfeld en Madoff passeren de revue. Ook schimmige banken, verbonden met de onderwereld, en geheime diensten komen aan de orde. Boeiend, zeer goed leesbaar, interessant voor een breed publiek. Met enkele afbeeldingen in zwart-wit, een literatuurlijst, eindnoten en een register op persoonsnamen.

Over Gerard Aalders

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Swagerman

Gerard Aalders (Hellendoorn, 1946) is een Nederlandse historicus, scandinavist, schrijver en publicist.

Biografie en werk

Aalders voltooide twee studies aan de Universiteit van Amsterdam (geschiedenis en scandinavistiek) en promoveerde in 1989 op Swedish neutrality and the Cold War, waarin hij beschrijft waarom Zweden zich – in tegenstelling tot zijn Scandinavische buurlanden – niet bij de NAVO aansloot.

Hij werkte van 1993 tot 2011 als onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). Hij schreef in die tijd een trilogie over de nazi-roof op Nederland (Roof, Berooid en Eksters), en verder boeken en artikelen over inlichtingen- en veiligheidsdiensten, geheime economische collaboratie, de Bilderbergconferenties, kartels, Koude Oorlog, WikiLeaks en enkele monografieën over Prins Bernhard. Aalders staat bekend als een fervent criticus van de prins. Als overtuigd republikein levert…Lees verder op Wikipedia