Besprekingen

'Ik was zeer rustig en content. [...] Ik had Van Heulendonk begraven.' Guido van Heulendonk, geboren Guido Beelaert, denkt niet zonder weemoed terug aan de vermeende dood van zijn schrijverspseudoniem (Klara, 03.03.2010). De zes jaren die gapen tussen Terug naar Killary Harbour (2004) en zijn nieuwe roman Barnsteen bracht Van Heulendonk niet door als een getormenteerde schrijver. Voor hem hoefde het niet meer per se. Het is dus vooral voor de lezer een opluchting dat hij tijdens een vakantie in Letland weer inspiratie kreeg.
Wie dacht dat de Oost-Vlaming na jaren van stilte een andere weg zou inslaan, heeft het bij het verkeerde eind. Vastgoedmakelaar Dorian Dewit is een Van Heulendonkpersonage pur sang: een dertiger, een Gentenaar, een loser die dagen, weken en maanden aaneenrijgt. Wanneer zijn leven helemaal in onverschilligheid dreigt te verglijden, klampt hij zich vast aan een onooglijke, symbolische strohalm. 'Toen ook augustus inzette met kwakkelw…Lees verder
De Vlaamse auteur (1951, Gouden Uil voor 'Paarden zijn ook varkens') heeft in 28 korte stukken een uitvoerige reisbeschrijving in romanvorm geschreven over Letland. Niet alleen eigen ervaringen met land en volk vormen een belangrijk deel van het boek, maar ook de uitleg van een gids, de Engels sprekende Ineta, die de hoofdpersoon Doran Dewit veel behartigenswaardigs meedeelt. Het is een caleidoscopische verzameling van allerlei zaken geworden: historische, landschappelijke, economische, culturele. Dat heeft als nadeel nauwelijks uitgewerkte kwesties zoals de interessante mededeling, dat vooral door de Sovjetbezetting uitgeweken en nu teruggekeerde Letten vaak de dienst uitmaken. Barnsteen, een verzameling fossiele harsen uit zee is het goud van het land. Letland is het beloofde land voor wie elders geboren is. De overeenkomst met België is wat gezocht. De identiteit van mensen wordt ook gevormd door de plaats waar ze wonen. Vlot geschreven met lange citaten in het Engels. Paperback, k…Lees verder

Over Guido van Heulendonk

Guido van Heulendonk, pseudoniem van Guido Beelaert (Eeklo, 17 november 1951), is een Vlaams schrijver. Zijn werk omvat romans, verhalen en essays. Terugkerend thema is het noodlot en de (vaak negatieve) gevolgen die toevallige omstandigheden kunnen hebben op het leven, de maatschappelijke positie en relaties van de personages in zijn verhalen.

Na een studie Germaanse filologie aan de Universiteit Gent was Van Heulendonk werkzaam als docent Engels en Nederlands, eerst in het middelbaar onderwijs, later aan Hogeschool Gent.

In 1983 werd in het Nieuw Vlaams Tijdschrift voor het eerst een verhaal van hem gepubliceerd, met de titel Het vierde woord. Ruimere bekendheid verwierf hij twee jaar later, na het verschijnen van zijn eerste roman Hoogtevrees, waarvoor hij een aanmoedigingsprijs van de Provincie Oost-Vlaanderen ontving. De roman werd verfilmd door de Vlaamse televisie (toen BRT).

Voor zijn roman Paarden zijn ook varkens ont…Lees verder op Wikipedia