Boek
Nederlands

Man eet hond en andere bizarre dierenverhalen

Guy Didelez (auteur), Frank Pollet (auteur)
+1
Man eet hond en andere bizarre dierenverhalen
×
Man eet hond en andere bizarre dierenverhalen Man eet hond en andere bizarre dierenverhalen

Man eet hond en andere bizarre dierenverhalen

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Vijftig korte, waargebeurde verhalen over dieren die tot heel bijzondere dingen in staat zijn. Met zwart-witillustraties. Vanaf ca. 11 jaar.
Titel
Man eet hond en andere bizarre dierenverhalen
Auteur
Guy Didelez Frank Pollet
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2008
221 p. : ill.
ISBN
9789022322598

Besprekingen

Dit boek biedt een bonte verzameling van erg uiteenlopende dierenverhalen. De verhalen dienen zich aan als een fait divers in een krant en zijn meestal in verslagstijl geschreven. Enkele verhalen worden verteld door een ik-figuur en hebben daardoor ook een andere vertelstijl. Deze verhalen zijn doorgaan de minst geslaagde. Andere verhalen vertellen geen bizarre gebeurtenis, maar geven wetenswaardigheden over een bepaalde diersoort.

De meeste verhalen gaan zowel over dieren en hun baasjes of slachtoffers. Die verschillende verhoudingen vormen de sterkte van het boek. Zo is er een gruwelijk verhaal over naaldvissen die plots vissers aanvallen en doorboren, maar lezen we ook over een vriendschap tussen een krokodil en een man, of over een papegaai en een geheime liefdesverhouding. Enkele verhalen situeren zich in of rond dierentuinen.

De meeste verhalen geven de indruk echt gebeurd te zijn, en er wordt ook geregeld een datum gegeven. Of de verhalen ook echt waar zijn, is n…Lees verder
Vijftig korte, waargebeurde verhalen over dieren. Het titelverhaal gaat over de Engelse kunstenaar McCowan die uit protest tegen wangedrag van prins Philip tijdens een jachtpartij een corgi-hond opat. Verder onder meer over een paard dat de toekomst kan voorspellen, Crocodile Hunter Steve Irwin, het mysterie van twee wolvenkinderen, hoe de naam ‘teddybeer’ is ontstaan, gorilla Bokito, walvissen in de Schelde, en een vliegtuig dat tegen een vis botste. Een mooie en boeiende verzameling van bizarre, spannende ongelooflijke, akelige, vieze en grappige dierenverhalen, verzameld door twee kinder- en jeugdboekenauteurs. Zal kinderen zeker aanspreken, maar is ook leuk voor volwassenen. Met enkele zwart-witillustraties. Er is ook een reizende theatervoorstelling van 'Man eet hond' (zie www.EduArt.be). Paperbackeditie. Vanaf ca. 11 jaar.

Man eet hond

In 'Man eet hond' bundelen Guy Didelez en Frank Pollet naar eigen zeggen vijftig ongelooflijke, grappige, onvoorstelbare en straffe maar wel waargebeurde dierenverhalen: over een kat met vleugels, een paard dat de toekomst kon voorspellen, een botsing tussen een vliegtuig en een vis, de vriendschap tussen een ratelslang en een hamster of een visser en een krodkodil ..., je kan het zo gek niet bedenken of het staat erin. Elk verhaal beslaat drie tot vijf pagina’s: sommige zijn recent, en bekend, enkele gaan al tientallen jaren mee, andere zijn vanonder het stof gehaald en/of lijken urban legends. Sommige verhalen worden rechttoe, rechtaan verteld, andere een beetje badinerend. Het boek overstijgt nergens het fait divers – een beetje in de stijl van ‘Man bijt hond’ -, maar dat is ook de bedoeling. De auteurs claimen authenticiteit, bronnen worden echter niet vermeld. Dit is geen boek om in één ruk uit te lezen. Hier en daar een hoofdstukje, en dan weer wegleggen, anders gaat het al snel…Lees verder

Over Guy Didelez

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Guy Didelez (Merksem, 23 juni 1952) is een Vlaams schrijver van jeugdverhalen, toneel en scenario's. Hij is ook actief lid van toneeluitgeverij De Scriptomanen. Didelez werkte onder anderen samen met de schrijver Frank Pollet.

Biografie

Didelez werd leraar Nederlands om veel met taal bezig te kunnen zijn. Tijdens zijn legerdienst schreef hij een boek dat uitgeverij Heideland-Orbis jaren later uitgaf: verhalenbundel Moordende verhalen. Zijn goede en vooral minder goede ervaringen met uitgeverijen bundelde Didelez later in het Swartenbroekx uitgeverijen. Van het schrijven voor volwassenen had Didelez even genoeg. Op aanraden van zijn jeugdvriend en collega-schrijver Patrick Bernauw begon hij jeugdboeken, toneel, hoorspelen en scenario's te schrijven. In 1988 werd zijn jeugdboek Raspoetin bekroond met Trofee van de Grote Jury voor het beste Vlaamse misdaadverhaal.

Met het collectief Plot…Lees verder op Wikipedia

Suggesties