Boek
Nederlands

Mijn spook van Ten Duinen

Guy Didelez (auteur), Patrick Bernauw (auteur), Jan Bosschaert (illustrator)
Titel
Mijn spook van Ten Duinen / Guy Didelez en Patrick Bernauw ; ill. Jan Bosschaert
Auteur
Guy Didelez Patrick Bernauw
Illustrator
Jan Bosschaert
Taal
Nederlands
Uitgever
Waasmunster: Abimo, 2004
131 p. : ill.
ISBN
90-59321-75-8

Besprekingen

Met o.m. De schat van Orval en Duistere middeleeuwers past dit boek in de reeks mysterieuze verhalen van Patrick Bernauw en Guy Didelez. Daarin raken telkens kinderen van vandaag betrokken bij raadselachtige gebeurtenissen uit het verleden. In dit boek vertelt Sara over wat er gebeurde toen ze op de koksschool van Koksijde terechtkwam. Al vlug raakte ze in de ban van de wat eenzelvige, verstrooide Alex, maar tegelijk krijgt ze te maken met de ongewenste avances van de arrogante, pesterige zittenblijver Daan. In een spreekbeurt onthult Alex dat er in de ruïnes van de abdij van Ten Duinen vreemde dingen gebeuren. Er zou een verband zijn met een in de zesde eeuw daar gevestigd Gallisch opleidingskamp voor druïden. De leraar Nederlands veegt Alex de mantel uit om zulke onzin en Daan pest hem nu nog meer. Alex, die gelooft dat hij paranormaal begaafd is, wil met camera en cassetterecorder bewijzen dat er echt iets aan de hand is in de vroegere abdij. Terwijl Daan Sara blijft …Lees verder
In de duinen achter de West-Vlaamse plaats Koksijde liggen de resten van een twaalfde-eeuwse Cisterciënzerabdij (zie www.tenduinen.be). De 14-jarige Sara vertelt hoe ze zich in haar nieuwe school aangetrokken voelt tot haar introverte klasgenoot Alex. Die vindt dat hij een paranormaal begaafd medium is. Hij houdt een spreekbeurt over de historie van de abdij en de vreemde, spookachtige verschijnselen waarmee hij tijdens nachtelijke bezoeken aan de ruïne te maken kreeg. Klasgenoten, in het bijzonder de macho Daan die Sara hinderlijk volgt, geloven hier niets van. De hoofdrolspelers brengen daarom gezamenlijk een nachtelijk bezoek dat op bizarre wijze eindigt. Het blijft toch moeilijk historische informatie op soepele en vanzelfsprekende wijze in een pakkend verhaal te verwerken. De tien, vaak paginagrote, realistische inktillustraties in grijstinten, lijken op poppen uit animatiefilms. Voor lezers vanaf ca. 13 jaar die een weinig plausibel plot kunnen waarderen.

Over Guy Didelez

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Guy Didelez (Merksem, 23 juni 1952) is een Vlaams schrijver van jeugdverhalen, toneel en scenario's. Hij is ook actief lid van toneeluitgeverij De Scriptomanen. Didelez werkte onder anderen samen met de schrijver Frank Pollet.

Biografie

Didelez werd leraar Nederlands om veel met taal bezig te kunnen zijn. Tijdens zijn legerdienst schreef hij een boek dat uitgeverij Heideland-Orbis jaren later uitgaf: verhalenbundel Moordende verhalen. Zijn goede en vooral minder goede ervaringen met uitgeverijen bundelde Didelez later in het Swartenbroekx uitgeverijen. Van het schrijven voor volwassenen had Didelez even genoeg. Op aanraden van zijn jeugdvriend en collega-schrijver Patrick Bernauw begon hij jeugdboeken, toneel, hoorspelen en scenario's te schrijven. In 1988 werd zijn jeugdboek Raspoetin bekroond met Trofee van de Grote Jury voor het beste Vlaamse misdaadverhaal.

Met het collectief Plot…Lees verder op Wikipedia

Suggesties