Boek
Nederlands

Een waanzinnig begin : roman

Hans Fallada (auteur), Anne Folkertsma (vertaler)
Kort na de ineenstorting van Hitler-Duitsland grijpt een schrijver die tijdelijk burgemeester is elk middel aan om aan de ontreddering te ontsnappen.
Titel
Een waanzinnig begin : roman
Auteur
Hans Fallada
Vertaler
Anne Folkertsma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Der Alpdruck
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2015 | Andere uitgaves
267 p.
ISBN
9789059365964 (paperback)

Besprekingen

Sterk autobiografische roman over de periode direct na de instorting van Hitler-Duitsland. Scherp hekelt Fallada (1893-1947) de instelling van de doorsnee burger, die zijn handen in onschuld wast. Daarnaast schetst hij helder de totale ontreddering van de bevolking, die in de strijd om het naakte bestaan elk redmiddel aangrijpt. De hoofdpersoon, een schrijver die tijdelijk burgemeester is, doet dat met behulp van alcohol en andere roesmiddelen, waardoor hij zijn greep op het bestaan dreigt te verliezen. Een roman die Fallada’s eigen crisis en die van de Duitse burger eerlijk weergeeft. Voor lezers van 'In mijn vreemde land'* een welkom vervolg, dat qua structuur en stijl wel enigszins lijdt onder Fallada’s depressie. Een authentiek tijdsdocument, dat nu voor het eerst in het Nederlands is vertaald. Vrij kleine druk.

Over Hans Fallada

Hans Fallada (pseudoniem van Rudolf Wilhelm Friedrich Ditzen; Greifswald, 21 juli 1893 - Berlijn, 5 februari 1947) was een Duits schrijver. Hij was onder meer ambtenaar, boekhouder en nachtwaker voordat hij zich geheel aan het schrijven wijdde. In 1931 verscheen zijn eerste succesvolle roman 'Bauern, Bonzen und Bomben'. In 1932 kwam zijn roman Kleiner Mann, was nun? uit. Deze roman, die in meer dan 20 talen is vertaald, maakte hem wereldberoemd. In Nederland verscheen het als Wat nu, kleine man? in 1932, uitgeverij Servire Katwijk.

Na de Tweede Wereldoorlog werkte Fallada voor “Duitslands geestelijke herbewapening”. Hij hield zijn landgenoten voor dat zij moesten opbouwen, zich niet overgeven aan utopieën, aanpakken wat hun voor de handen kwam en wat vreugde gaf aan de mensen, die door de oorlog waren ontmoedigd en wat de gemeenschap ten nutte is.

Pas na zijn dood verschenen Der Alpdruck (1947), Jeder stirbt für sich allein (19…Lees verder op Wikipedia