Boek
Nederlands

Paolo : Leonardo da Vinci's leerling

Hans Ulrich (auteur)
+1
Paolo : Leonardo da Vinci's leerling
×
Paolo : Leonardo da Vinci's leerling Paolo : Leonardo da Vinci's leerling

Paolo : Leonardo da Vinci's leerling

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De 11-jarige Paolo werkt in 1478 bij de kunstenaar en uitvinder Leonardo da Vinci in Florence; in het atelier hoort hij van alles over de strijd tussen twee machtige families, de Pazzi en de Medici. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Paolo : Leonardo da Vinci's leerling
Auteur
Hans Ulrich
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Van Goor, 2004
124 p.
ISBN
90-00-03616-X

Besprekingen

Een in de ik-vorm geschreven verhaal over de 11-jarige Paolo die in dienst is bij meester Leonardo da Vinci; het speelt zich af in 1478 in Florence. In zijn atelier verneemt hij over twee invloedrijke families, de Pazzi en de Medici, die op voet van oorlog leven. Hij wordt verliefd op Ghiraga die als slavin bij de Pazzi's werkt, en hij hoort bij toeval dat deze familie van plan is een vooraanstaand lid van de Medici uit de weg te ruimen. Dit gebeuren krijgt een extra lading als blijkt dat het om zijn biologische vader gaat: Guiliano de Medici. In de Dom komt het tot een fatale afrekening. Vlot en spannend geschreven jeugdboek. Het verhaal zal bij voorlezen nog beter tot zijn recht komen; de verdeling in 29 korte hoofdstukken draagt daartoe bij. De hardheid van het bestaan en de bezigheden van Leonarda Da Vinci worden dan voor de jeugdige lezer in een vollediger historisch perspectief geplaatst. Vanaf ca. 10 jaar.

Paolo

Firenze 1478. De elfjarige Paolo is leerling in het atelier van Leonardo da Vinci. De jongen bewondert zijn leermeester om zijn schildertechniek, maar ook om zijn uitvindingen. In die periode is er een machtsstrijd aan de gang tussen twee families: de Medici en de Pazzi. Paolo’s moeder heeft ooit bij de Medici als dienstmeisje gewerkt. Giuliano, de broer van Lorenzo, werd op haar verliefd. Giuliano blijkt dus de echte vader van Paolo. Hierover gaat het verhaal. Door zijn vriendschap met Ghiraga, in dienst bij de Pazzi, ontdekt Paolo een complot tegen de Medici. Na de moord op Giuliano vertrekt Leonardo met zijn leerling naar Milaan. Een leerrijk verhaal gesitueerd in het Florentijnse quattrocento. Helaas zijn sommige eigennamen foutief gespeld (Giuliano, Catharina). Enkele details zijn te gruwelijk voor kinderen.