Boek
Nederlands

Schuilplaats

Harlan Coben (auteur), Gert Van Santen (vertaler)
+1
Schuilplaats
×
Schuilplaats Schuilplaats
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
Mickey's vader is dood, zijn moeder zit in een afkickkliniek. Mickey trekt in bij zijn oom Myron en verandert van school. Hij krijgt een vriendin, Ashley. Op een dag verdwijnt zij spoorloos. Mickey besluit haar op te sporen. Zijn zoektocht leidt hem naar de onderwereld.
Titel
Schuilplaats
Auteur
Harlan Coben
Vertaler
Gert Van Santen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Shelter
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, 2012
303 p.
ISBN
9789022562444 (paperback)

Besprekingen

Met een twintigtal bestsellers op zijn naam is Harlan Coben een gevestigd thrillerauteur voor volwassenen. Nu waagt hij zich voor het eerst aan een jeugdboek. Schuilplaats is een spin-off van de succesvolle 'Myron Bolitar'-reeks, waarin Myrons vijftienjarige neefje Mickey de hoofdrol speelt. Wil Coben zijn succes uitmelken door een graantje mee te pikken van de young adult-trend? Het lijkt er wel op: Schuilplaats is een clichébeeld van een tienerleven, met dito personages en taalgebruik, waarin de originaliteit ver te zoeken is.
Het verhaal begint met Mickeys gedwongen verblijf bij zijn oom. Zijn vader is onlangs overleden bij een auto-ongeluk en zijn moeder zit in een afkickkliniek. Mickey krijgt verkering met de mooie Ashley, die net als hij nieuw op school is. Na een paar weken verdwijnt Ashley spoorloos. Mickey besluit haar te zoeken, geholpen door twee stereotiepe sidekicks: Ema, een cynische goth met overgewicht, en Spoon, het sullige zoontje van de conciërge…Lees verder
Mickey (15) gaat naar een nieuwe school na het overlijden van zijn vader. Zijn oom gaat voor hem zorgen, omdat zijn moeder verslaafd is. Al snel heeft Mickey een vriendin. Zij verdwijnt plotseling en dat is het begin van een enorme hoeveelheid spannende verwikkelingen. Samen met vrienden raakt hij verstrikt in een lugubere onderwereld. Het verhaal maakt een vliegende start: in minder dan een bladzijde wordt heel wat ellende verteld en dat blijft zo doorgaan. Het verhaal is snel geschreven en karakters komen nauwelijks uit de verf. Er komen veel personages voor, waarvan oom Myron al in eerdere boeken een rol speelde. Een boek vol spanning, maar met weinig diepgang, dat zijn weg zal vinden bij de trouwe fans van de auteur en bij jongere lezers. Aantrekkelijke uitgave die past bij de doelgroep. Vanaf ca. 15 jaar.

Over Harlan Coben

CC BY 2.0 - Foto van/door Mark Coggins from San Francisco

Harlan Coben (Newark, New Jersey 4 januari 1962) is een Amerikaans auteur. Hij is de eerste auteur die alle grote Amerikaanse thrillerprijzen op zijn naam schreef. Zo won hij voor Fade Away zowel de Edgar Award als de Shamus Award en voor Deal Breaker de Anthony Award. Zijn thrillers zijn wereldwijde bestsellers.

Na zijn studie in Politieke Wetenschappen vond Coben een baan in de reisbranche, maar begon hij tevens te schrijven. In 1990 verscheen met Play Dead zijn eerste thriller, een jaar later gevolgd door Miracle Cure. Het grote succes kwam met een serie rond sportmakelaar en speurder Myron Bolitar en zijn beste vriend Windsor 'Win' Horne Lockwood III. Daarnaast bleef Coben ook stand-alone thrillers schrijven, waarbij Tell No One (vertaald als Niemand Vertellen) het begin was van zijn succes in Nederland. In 2006 is dit boek onder regie van Guillaume Canet verfilmd als Ne le dis à personne. Coben begon in 2011 met Lees verder op Wikipedia