Boek
Nederlands
Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog brengt een dieptemeter voor de Zweedse staat een nieuwe veilige scheepsroute in kaart. Tijdens zijn werk ontmoet hij op een schijnbaar onbewoond eilandje een vrouw die zijn strak geordende wereldje volledig ontwricht.
Titel
Diepte
Auteur
Henning Mankell 1948-2015
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Djup
Uitgever
Breda: De Geus, 2006
315 p.
ISBN
90-445-0595-5

Besprekingen

Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog zijn de spanningen tussen Duitsland en Rusland hoog opgelopen en het neutrale Zweden zoekt naar nieuwe veilige scheepsroutes langs de grillige kust. De talentvolle, maar contactgestoorde dieptemeter Lars Tobiasson-Svartman krijgt de geheime militaire opdracht een route in kaart te brengen. Svartman (die zelfs slaapt met zijn peillood) bekijkt alles, ook zijn persoonlijke leven met zijn vrouw, vanuit maten en afstanden. Alleen zo houdt hij de wereld beheersbaar en op afstand. Tijdens zijn opdracht ontmoet hij op een klein onbewoond lijkend eilandje een daar alleen wonende vrouw die hem totaal uit het lood brengt. Onvermoede, onpeilbare dieptes en impulsen komen in hem boven en leiden tot een reeks onafwendbare, zelfs gewelddadige gebeurtenissen. Mankell zit de hoofdpersoon zo dicht op de huid dat zelfs het lezen over hem een claustrofobische, benauwende ervaring wordt. Sobere, goed geschreven, mooi gecomponeerde, meervoudig gelaagde psychologisc…Lees verder

Over Henning Mankell

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Henning Mankell (Stockholm, 3 februari 1948 – Särö, 5 oktober 2015) was een Zweeds schrijver van literaire romans, misdaadromans, jeugdliteratuur en toneelstukken.

Biografie

Mankell groeide op in Sveg (Härjedalen) en Borås (Västergötland). Zijn vader was rechter en zijn grootvader, ook genaamd Henning Mankell (1868–1930), was een componist van voornamelijk pianomuziek. Reeds als 20-jarige was hij schrijver en assistent-regisseur aan het Rikstheatret in Stockholm. Hij werkte ook voor diverse andere Zweedse theaters. In 1985 richtte hij het Avenida Theater in Maputo (Mozambique) op. Hij woonde afwisselend in Mozambique en in zijn vaderland Zweden. Hij richtte zijn eigen uitgeverij Leopard Förlag op om jong talent uit Afrika en Zweden te ondersteunen.

In de jaren zeventig woonde Mankell enige tijd in Noorwegen samen met een Noorse. In die periode was hij ook actief voor de Noorse Maoïstische partij, maar hij is daarvan nooit…Lees verder op Wikipedia