Boek
Nederlands

Het raadsel van het vuur

+1
Het raadsel van het vuur
×
Het raadsel van het vuur Het raadsel van het vuur
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
De arme Mozambiquaanse familie van Sofia worstelt met gezondheidsproblemen: Sofia heeft kunstbenen door een ongeluk met een landmijn en haar zus Rosa hiv. Hun akkers worden bedreigd door ondernemers. Sofia wordt verliefd op de maanjongen, maar is hij een droom of realiteit?
Titel
Het raadsel van het vuur
Auteur
Henning Mankell 1948-2015
Vertaler
Maydo Van Marwijk Kooy
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Eldens gåta
Uitgever
Breda: De Geus, 2011
219 p.
ISBN
9789044509816 (hardback)

Besprekingen

Onafhankelijk te lezen vervolg op 'Het geheim van het vuur'*, naar een waargebeurd verhaal, over het meisje Sofia (15), haar zusje Rosa (18) en hun moeder en broertjes uit Mozambique. Geschreven vanuit het perspectief van Sofia, die door een landmijn haar benen verloor en daarom – als de weg niet te drassig is – op haar twee krukken naar school gaat, beschrijft het boek de gedachtenwereld van Sofia, haar zorg om Rosa, die ernstig ziek blijkt en sterft aan aids, en haar verliefdheid op een onbekende jongen. Nadat ze van hem heeft gedroomd, begint ze haar diepste wensen en gevoelens in een schrift te noteren. Maar ze moet ook haar moeder helpen, als het landje waar die haar groente verbouwt, dreigt te worden afgepakt. En ze gaat met haar zus naar de ‘curandeiro’, die haar zou kunnen genezen. De antwoorden op alle vragen die ze heeft, hoopt ze in het vuur te vinden. Maar na de begrafenis van Rosa voelt ze dat de vlammen geen antwoorden hebben, en dat ze als volwassene zelf haar weg moet …Lees verder

Over Henning Mankell

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Henning Mankell (Stockholm, 3 februari 1948 – Särö, 5 oktober 2015) was een Zweeds schrijver van literaire romans, misdaadromans, jeugdliteratuur en toneelstukken.

Biografie

Mankell groeide op in Sveg (Härjedalen) en Borås (Västergötland). Zijn vader was rechter en zijn grootvader, ook genaamd Henning Mankell (1868–1930), was een componist van voornamelijk pianomuziek. Reeds als 20-jarige was hij schrijver en assistent-regisseur aan het Rikstheatret in Stockholm. Hij werkte ook voor diverse andere Zweedse theaters. In 1985 richtte hij het Avenida Theater in Maputo (Mozambique) op. Hij woonde afwisselend in Mozambique en in zijn vaderland Zweden. Hij richtte zijn eigen uitgeverij Leopard Förlag op om jong talent uit Afrika en Zweden te ondersteunen.

In de jaren zeventig woonde Mankell enige tijd in Noorwegen samen met een Noorse. In die periode was hij ook actief voor de Noorse Maoïstische partij, maar hij is daarvan nooit…Lees verder op Wikipedia