Boek
Nederlands

Een film met Sophia

Herman Koch (auteur)
+1
Een film met Sophia
×
Een film met Sophia Een film met Sophia

Een film met Sophia

Genre:
Een beroemde filmmaker, fin-de-carriere, raakt uitermate gefascineerd door een jonge actrice. Herman Koch haalt uit naar de filmwereld.
Onderwerp
Film
Titel
Een film met Sophia
Auteur
Herman Koch
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2021
275 p.
ISBN
9789026353048 (paperback)

Besprekingen

Lolita light

Vakkundig, maar vlak. Herman Kochs nieuwe roman is even vlug gelezen als vergeten.

Nadat Herman Koch vorig jaar met Finse dagen zowat zijn persoonlijkste (en misschien wel beste) roman ooit afleverde, had de Nederlandse successchrijver van Zomerhuis met zwembad (2011) en Geachte heer M. (2014) overduidelijk zin in iets anders. Iets brutaler. In zijn nieuwe roman rekent de deeltijds in Barcelona verblijvende auteur genadeloos grappend af met de voltallige Nederlandse filmwereld, het massatoerisme en oude mannen die graag jonge meisjes bevaderen.

De bestverkopende auteur van Nederland zit met zijn voortjakkerende zinnen wel vaker de actualiteit op de hielen. Getuige daarvan het in meer dan dertig talen vertaalde Het diner (2009), over een zinloze geweldsuitbarsting van enkele jongeren met gegoede ouders. Toch wilde Koch met zijn nieuwe verhaal over een bejaarde regisseur die in de ban raakt van een tienermeisje naar eigen zeggen geen clichéverhaal uit het MeToo-tijdperk schrijven. Gelukkig, want uit Een film met Sophia blijkt vooral dat de 67-jarige s…Lees verder

#MeToo of niet, dat is de vraag

Bij Herman Koch is niets wat het lijkt. Zo ook in zijn nieuwe roman Een film met Sophia. Maar met alle onnodige herhalingen en clichés is de plottwist het wachten nauwelijks waard.

Het is het morning-aftermomentje in talloze films: meisje met nog slaperige ogen verschijnt in een groot shirt waar haar lange blote benen onderuit steken. Je weet genoeg: dat shirt is van de man met wie ze de avond ervoor naar bed is geweest. Schrijver Herman Koch (1953) gebruikt het beeld in zijn nieuwe roman, Een film met Sophia, om de lezer te laten geloven dat zijn hoofdpersonage, de oudere filmregisseur Stanley Forbes, het gedaan heeft met de piepjonge actrice Sophia.

Wie meer van Koch heeft gelezen weet dat niets is wat het lijkt, in zijn boeken. Zijn bestseller Het diner (2009) begint met dat etentje in dat protserige restaurant om vervolgens nogal verrassend te ontsporen. Een gemoedelijke vakantie mondt uit in dood en verderf in Zomerhuis met zwembad (2011). De holle frasen uit het Boekenweekgeschenk Makkelijk leven (2017) zijn ironische kritiek op het zelfhulpboekgenre. Zelfs in Finse dagen (2020), Kochs meest serieuze roman, draait het vaak om de vraag wat nou 'wa…Lees verder

Nog altijd maling aan tere zieltjes

Herman Koch tiert en ontregelt nog steeds graag, maar het gaat met minder verve.

In de documentaire Echt Herman Koch, uit 2017, vergelijkt Michiel Romeyn zijn jeugdvriend met een Mexicaanse sluipschutter. Hij schetst het beeld van Koch die in een hangmat een tequilaatje drinkt met 'een sigaartje in zijn waffel', ondertussen achteloos vurend op voorbijgangers. Een Jiskefetiaans beeld. In dezelfde film noemt schrijver P.F. Thomése Koch bescheiden, aardig en wellevend, 'maar een beest achter zijn schrijftafel'. Ontregelen, daar is Koch meester in, de lezer met een sardonisch genoegen tot zijn speelbal makend.

In Een film met Sophia is Stanley Forbes aan het woord, een sterregisseur à la Paul Verhoeven, controversieel en gelauwerd. Het belabberde Nederlandse filmklimaat heeft hem jaren geleden naar de Verenigde Staten doen vluchten, een vlucht 'als die van de Russische schrijvers die in de twintigste eeuw de Sovjet-Unie verlieten omdat ze anders niet konden schrijven wat ze wilden'. De filmcommissies die zijn scenario's met hun 'vieze vingers' …Lees verder

Over Herman Koch

CC BY 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Herman Huibert Koch (Arnhem, 5 september 1953) is een Nederlandse televisie- en radiomaker, acteur en schrijver. De verhalenbundel Hansaplast voor een opstandige publiceerde hij onder het pseudoniem Menno Voorhof. Als acteur is Koch vooral bekend van de televisieserie Jiskefet.

Biografie

Koch werd geboren in Arnhem en verhuisde met zijn ouders op zijn tweede naar Amsterdam-Zuid. Zijn middelbare school begon hij op het Montessori Lyceum, en hij werd aldaar wegens wangedrag verwijderd. Later studeerde hij een aantal maanden Russisch en werkte een jaar op een boerderij in Finland.

Hij is bekend als televisiemaker en acteur in de televisieserie Jiskefet, schrijver van romans en korte verhalen, en is columnist voor onder andere de Volkskrant. In de jaren 80 maakte hij sketches en parodieën voor het radioprogramma Borát, die hijzelf in een interview in NRC Handelsblad omschreef als 'int…Lees verder op Wikipedia