Boek
Engels

Dead souls

Ian Rankin (auteur)
Drie heel verschillende zaken houden detective John Rebus dag en nacht bezig in de Schotse hoofdstad Edinburgh: hij moet een vermiste jongen opsporen, een slimme seriemoordenaar in de gaten houden en heeft te maken met de heksenjacht op een pedofiel waarvan hij de woonplaats bekend heeft gemaakt.
Titel
Dead souls
Auteur
Ian Rankin
Taal
Engels
Uitgever
London: Orion, 2011
XIV, 482 p.
ISBN
9780752883625 (paperback)

Besprekingen

De Schotse auteur is bekend geworden door zijn John Rebus-serie, waar dit boek deel van uitmaakt. In 1997 kreeg hij een Gold Dagger voor zijn Rebus-roman "Black and blue" (*). In deze roman wordt Rebus achtervolgd door spoken uit zijn verleden en geeft ook het heden hem problemen. Hij moet de vermiste zoon van vrienden opsporen en een slimme seriemoordenaar in de gaten houden. Daarnaast heeft hij de woonplaats van een pedofiel bekend gemaakt, zodat buren hem zullen wegpesten. De drie verhalen lopen langs, maar ook door elkaar heen. Het maakt de roman complex, maar op geen enkel moment onduidelijk. Rebus is een interessante hoofdpersoon die door Rankin goed wordt neergezet. Door de omvang is het een behoorlijke kluif, maar voor fans van detectives is het dat zeker waard. Eenmaal begonnen blijft "Dead souls" boeien. Mistige omslagfoto van een vrouw die door een poort loopt; goede letter en marges.

Over Ian Rankin

CC BY 3.0 - Foto van/door TimDuncan

Ian Rankin (Fife, 28 april 1960) is een Schotse schrijver van detectiveromans.

Rankin is vooral bekend als schrijver van een zich in Edinburgh afspelende reeks misdaadromans met inspecteur John Rebus in de hoofdrol. Een aantal van deze boeken is bewerkt voor de televisie, met John Hannah en Ken Stott (vanaf 2006) als vertolker van het personage van Rebus.

Biografie

Ian Rankin komt voor in McCall Smithss boek “44 Scotland Street” uit 2004.

Rankin heeft bekendgemaakt dat hij na het schrijven van zijn laatste Rebus boek, in november 2006, gaat beginnen aan het meerdelige stripverhaal Hellblazer.

Persoonlijk

Ian Rankin woont in Edinburgh met zijn vrouw, die hij leerde kennen op de universiteit en in waar hij 1986 mee trouwde, en hun twee zonen.

Ze woonden een aantal jaren in de wijk Merchiston/Morningside, vlakbij auteurs als JK Rowling, Alexander McCall Smith…Lees verder op Wikipedia