Strip
Nederlands

Carla : alle verhalen

Jacques Lob (scenarist), Edmond Baudoin (illustrator)
Extra onderwerp
strips, Graphic novel
Titel
Carla : alle verhalen / [scen.] Lob ; [tek.] Baudoin
Scenarist
Jacques Lob
Illustrator
Edmond Baudoin
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Carla
Uitgever
[Castricum]:: Sherpa /Oog en Blik, 2005
[46] p. : ill.
ISBN
90-75504-64-0

Besprekingen

Ook binnen de stripverhalen bestaat er literatuur; dit album is er een mooi voorbeeld van. Schitterende gestileerde verhalen rondom een taxichauffeuse waarbij de dood de eindbestemming blijkt te zijn. Carla (de chauffeuse) is vergelijkbaar met de veerman over de rivier de Styx. In ieder verhaal wordt de passagier op een of andere manier direct geconfronteerd met de dood , altijd op een verrassende, soms serene manier. Sterke verhaaltjes van ongeveer tien tot twaalf pagina's in prachtige zwartwittekeningen. De nacht druipt van de tekeningen zonder somber of macaber te worden. De tekeningen zijn grof, gestileerd, suggestief en zeer sfeerbepalend. De teksten zijn kort en krachtig en goed te volgen. Een zeer goed verzorgd album met fraaie omslag, een heel mooi product. Toch zal het in eerste instantie niet iedereen aanspreken; een eerste doorbladering zal de gemiddelde striplezer eerder afstoten dan aantrekken, terwijl een dergelijk album een groot publiek verdient.

Over Jacques Lob

Jacques Lob (Parijs, 19 augustus 1932 - Château-Thierry, 30 juni 1990) was een Franse stripauteur en het pseudoniem van Jacques Loeb. Hij is vooral bekend als scenarist van stripverhalen.

Tekenaar

Jacques Lob debuteerde als humoristisch tekenaar in 1959. Hij werkte mee aan bladen als Hara-kiri, Planète en Plexus. Hij ging zich vanaf de jaren 60 steeds meer toeleggen op zijn werk als stripscenarist. Maar hij bleef ook eigen strips tekenen. Zo waren er L'homme au landau in L'Echo des savanes vanaf 1975, Roger Fringant in Métal Hurlant (1976-1977) en Batmax (1984).

Scenarist

Zijn debuut als scenarist maakte Jacques Lob in de strips voor de jeugd in het blad Record. Daar schreef hij scenario's voor onder andere Lenoir (La patrouille sous-marine) en Poirier (Cactus papa). In 1963 begon hij te werken voor gro…Lees verder op Wikipedia