Boek
Engels

Go tell it on the mountain

James Baldwin (auteur), Andrew O'Hagan (inleider)
Het leven en de geloofsstrijd van de zoon van een zwarte predikant, die in de New Yorkse wijk Harlem opgroeit in de typische sfeer van gee͏̈xalteerd christendom.
Onderwerp
Baldwin, James
Titel
Go tell it on the mountain
Auteur
James Baldwin
Inleider
Andrew O'Hagan
Taal
Engels
Uitgever
London: Penguin Books, 2001 | Andere uitgaves
xv, 256 p.
ISBN
9780141185910 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

De 14-jarige gevoelige John Grimes groeit op in Harlem in het groeiende gezin van zijn ouders, dat wordt gedomineerd door zijn vader, een fanatieke predikant in een zwarte geloofsgemeenschap. John wordt onder druk gezet net als deze predikant te worden. Hij is diep religieus, maar gaat rond zijn 14e verjaardag enorm aan zijn geloof twijfelen, omdat hij de man die eigenlijk zijn stiefvader is, maar hem zijn naam gaf toen hij met Johns ongehuwde moeder trouwde, haat. Gabriel heeft losse handen en reageert veel frustraties af op zijn gezin. In een dienst op de dag na zijn verjaardag maakt John een diepe religieuze crisis door, maar kiest toch voor God. Dit is de eerste roman (1953) van de bekende Amerikaanse zwarte schrijver (1924-'87) die vaak als zijn belangrijkste wordt gezien. Het is een intrigerende roman, waarin autobiografische feiten zijn verwerkt tot een oprecht verhaal over de zware last van de zonden van zijn ouders. De beklemmende religiositeit, vaak verbonden met onderdrukte…Lees verder

Over James Baldwin

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Allan warren

James Baldwin (New York, 2 augustus 1924 – Saint-Paul-de-Vence, 1 december 1987) was een Amerikaanse schrijver en sociaal criticus. Hij werd vooral bekend door zijn semiautobiografische (eerste) roman Go Tell it on the Mountain.

Thematiek

De meeste van Baldwins boeken gaan over raciale, sociale en seksuele problemen in de Verenigde Staten. Zijn romans en toneelstukken fictionaliseren fundamentele persoonlijke kwesties en dilemma's van Afro-Amerikanen, maar ook van homo's en biseksuele mannen die vaak onder complexe sociale en psychologische druk staan. Zijn werk was een inspiratiebron voor de Afro-Amerikaanse kunstenaar Faith Ringgold.

Zijn essays, zoals verzameld in Notes of a Native Son (1955), verkennen de vaak subtiele onderliggende raciale, seksuele en klassenverschillen in westerse samenlevingen, met name degene die speelden in de VS in het midden van de 20e eeuw. Sommige van Baldwins essays zijn zo l…Lees verder op Wikipedia

Suggesties