Boek
Nederlands

Kom, roep het van de bergen

Ook verschenen als Verkondig het op de bergen

James Baldwin (auteur), Reintje Ghoos (vertaler), Jan Pieter van der Sterre (vertaler)
Het leven en de geloofsstrijd van de zoon van een zwarte predikant die in de New Yorkse wijk Harlem opgroeit in de typische sfeer van gee͏̈xalteerd christendom.
Onderwerp
Baldwin, James
Titel
Kom, roep het van de bergen
Ook verschenen als
Verkondig het op de bergen
Auteur
James Baldwin
Vertaler
Reintje Ghoos Jan Pieter van der Sterre
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Go tell it on the mountain
Uitgever
Amsterdam: De Geus, © 2019 | Andere uitgaves
307 p.
ISBN
9789044541892 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

New York, 1935: John Grimes is een intelligente, zwarte jongen van veertien die meegaat naar de kerk waar zijn vader Gabriel preekt. Daar krijgt hij een openbaring en raakt in een soort spasme waarin hij wordt geroepen door God. Tijdens deze aanval gaat Baldwin terug in de tijd en vertelt de geschiedenis van Johns familieleden, onder wie zijn biologische vader, zijn moeder Elizabeth en Gabriel. Opgegroeid in armoede, gediscrimineerd vanwege hun huidskleur en onderdrukt door de maatschappij, worstelen zij bij het vinden van hun eigen weg. De kerk, die onderdrukt en hypocriet is, biedt tegelijkertijd verbinding en troost. Johns spirituele en (homo)seksuele ontwaken gaan hand in hand. Met dit debuut uit 1953 maakte Baldwin (1924-1987) direct grote indruk. Het krachtige verhaal is doorspekt met verhalen uit de Bijbel, die verwijzen naar het moeizame leven van de Afro-Amerikanen. De thema’s spiritualiteit, onderdrukking en verlangen naar vrijheid zijn nog net zo actueel als toen. Een prach…Lees verder

Over James Baldwin

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Allan warren

James Baldwin (New York, 2 augustus 1924 – Saint-Paul-de-Vence, 1 december 1987) was een Amerikaanse schrijver en sociaal criticus. Hij werd vooral bekend door zijn semiautobiografische (eerste) roman Go Tell it on the Mountain.

Thematiek

De meeste van Baldwins boeken gaan over raciale, sociale en seksuele problemen in de Verenigde Staten. Zijn romans en toneelstukken fictionaliseren fundamentele persoonlijke kwesties en dilemma's van Afro-Amerikanen, maar ook van homo's en biseksuele mannen die vaak onder complexe sociale en psychologische druk staan. Zijn werk was een inspiratiebron voor de Afro-Amerikaanse kunstenaar Faith Ringgold.

Zijn essays, zoals verzameld in Notes of a Native Son (1955), verkennen de vaak subtiele onderliggende raciale, seksuele en klassenverschillen in westerse samenlevingen, met name degene die speelden in de VS in het midden van de 20e eeuw. Sommige van Baldwins essays zijn zo …Lees verder op Wikipedia

Suggesties