Boek
Nederlands

Als het over liefde gaat : literaire pelgrimage in Umbrië

Jannah Loontjens (auteur)

Als het over liefde gaat : literaire pelgrimage in Umbrië

Genre:
Reisverslag van een wandeling door Umbrie͏̈, in het spoor van Frida Vogels, waarbij de auteur ook in haar verleden graaft en haar relatie analyseert.
Titel
Als het over liefde gaat : literaire pelgrimage in Umbrië
Auteur
Jannah Loontjens
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Podium, © 2019
220 p.
ISBN
9789057599835 (hardback)

Besprekingen

Samen is niet altijd beter

Geheel in de stijl van haar literaire heldin Frida Vogels trekt Jannah Loontjens kibbelend door Italië met haar geliefde. Caroline Van Hemert heeft op reis in Alaska, ook met haar geliefde, geen tijd om ruzie te maken.

Samen met haar geliefde Jamal vertrekt schrijver en filosoof Jannah Loontjes (45) in de zomer van 2018 naar de Italiaanse provincie Umbrië. Het wordt haar eerste wandelvakantie, een pelgrimage van zo'n 60 kilometer in de voetsporen van haar literaire heldin Frida Vogels, inmiddels 89 jaar en woonachtig in Bologna. Engelsman Jamal, met wie Loontjes al een aantal jaar een latrelatie heeft, kent het werk van de Nederlandse auteur niet, zij is een diehard-Vogels-fan 'op de grens van een lichte vorm van krankzinnigheid'. De wandelroute, met Perugia als startpunt en de finish in Spoleto, krijgt ze per post van Frida Vogels zelf, als antwoord op de brief die Loontjes haar zes jaar geleden stuurde.

Het voorstel om de oude dame een bezoek te brengen en wellicht samen een wandeling te maken, wijst Vogels af, maar ze stuurt op verzoek wel kopieën van aantekeningen voor een wandeling door Umbrië die zij in 1968 maakte met haar Italiaanse man Enzo. Wie niet bekend is met h…Lees verder

Jannah Loontjens (1974) loopt in dit boek in het spoor van haar literaire heldin Frida Vogels. In een eerdere briefwisseling kreeg ze van Vogels aantekeningen over een meerdaagse wandeling in Umbrië die Vogels en haar man in 1968 onvoorbereid hadden gemaakt. Loontjens wil hetzelfde doen met haar vriend Jamal. De reis gaat niet van een leien dakje: landelijke weggetjes liggen onder een dikke laag asfalt, een hittegolf maakt het wandelen bijna onmogelijk en van het lopen op intuïtie komt ook maar weinig. Tussen de passages met het reisverslag graaft Loontjens (naar het voorbeeld van Vogels) in haar verleden, ontleedt ze haar gevoel en analyseert ze haar relatie met Jamal op niets verhullende eerlijke wijze. Loontjens geeft zichzelf moedig bloot in een onderhoudende stijl. Toch zullen de hardcore fans van Frida Vogels niet helemaal aan hun trekken komen, omdat de geest van deze pijnlijk precieze zelfontleedster te weinig doorkomt in het verhaal. De reden daarvoor geeft de auteur zelf aan…Lees verder

Over Jannah Loontjens

CC BY 3.0 - Foto van/door Uitgeverij Ambo

Jannah Loontjens (Kopenhagen, 1974) is schrijfster, dichteres en filosofe. Ze werd geboren in Denemarken en woonde als kind in Zweden.

Biografie

Carrière

Jannah Loontjens promoveerde in 2012 bij Mieke Bal aan de Universiteit van Amsterdam op haar proefschrift Popular Modernism.

Voor De Groene Amsterdammer en Awater schreef ze over poëzie en filosofie, voor de Volkskrant schreef ze van 2007 t/m 2020 recensies van buitenlandse literatuur, grotendeels uit Scandinavië. Met enige regelmaat schrijft ze opiniestukken voor o.a. Trouw (krant) en NRC Handelsblad. Sinds 2019 heeft ze een vaste rubriek in Filosofie Magazine.

Ze doceerde filosofie aan de UvA, aan ArtEZ en aan de Gerrit Rietveld Academie. In 2019 stopte ze met lesgeven om zich volledig op het schrijven te richten. Wel geeft ze nog lezingen en zomercursussen aan de ISV…Lees verder op Wikipedia