Strip
Nederlands

Godin wit, godin zwart

Titel
Godin wit, godin zwart
Auteur
Jean-Claude Servais
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Déesse blanche, déesse noire
Uitgever
[Marcinelle]:: Dupuis, 2001-2002
2 dl.
ISBN
90-314-2385-8 90-314-2424-2

Besprekingen

In een Ardens ziekenhuis komen in de speelgoedkamer van de kraaminrichting 's nachts twee poppen tot leven. Een dwergje gaat op weg naar de couveuse, waarin de baby Maud ligt. Hij spuit een vocht in het lichaam van het kleine meisje. Even later doet een trol hetzelfde bij Vanessa terwijl hij de woorden prevelt: "Open je bloedbanen voor ons levensvocht". Beide figuurtjes uit de wereld van sagen en legenden worden geleid door de Godin-moeder die zowel een goede kant als een kwade in zich verenigt (cf. de titel van het album). Jean-Claude Servais geeft hiermee aan dat Goed en Kwaad onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De fee (goed of kwaad) die aan de wieg van de baby waakt, legt meteen het lot van de kinderen vast. Hoe verklaar je immers dat kinderen uit hetzelfde gezin en met dezelfde opvoeding zich soms ontwikkelen tot zeer verschillende persoonlijkheden?, aldus Servais.

In het eerste deel van zijn nieuwe album zien we beide meisjes opgroeien. Vermits de ouders met elkaar k…Lees verder
Servais heeft een voorkeur voor elfen en andere mystieke boswezens. De series: 'Het dagboek van een bos' en 'Bosliefje' getuigen van deze voorkeur. Dit tweeluik blijft in deze traditie hangen. Twee meisjes zijn na hun geboorte op een bijzondere wijze met elkaar verbonden. Maud draagt het goede in zich en Vanessa vertegenwoordigt het kwaad. Kort na hun achttiende verjaardag komt het tot een treffen tussen het goede en het kwade. De moedergodin is een gespleten persoonlijkheid, die beide kanten in zich draagt. Het verhaal heeft qua inhoud niet zoveel om het lijf. De romantische, realistische en professioneel ingekleurde tekeningen passen bij het verhaal. Wel aardig, maar geen topper.

Over Jean-Claude Servais

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Pymouss

Jean-Claude Servais (Luik, 22 september 1956) is een Belgisch auteur (scenario en tekeningen) van stripverhalen.

Biografie

Jean-Claude Servais, geboren te Luik op 22 september 1956 in een familie afkomstig uit de Gaume, studeerde van 1974 tot 1976 grafische kunsten aan het Institut St. Luc in zijn geboortestad. Vanaf 1975 publiceerde hij onder het pseudoniem Jicé zijn eerste tekeningen in de rubriek "carte blanche" van het stripblad Spirou. Deze werden gevolgd door drie afleveringen van Ronny Jackson, naar scenarios van Jean-Marie Brouyère. In 1977 werkte hij nog steeds voor Spirou aan twee Verhalen van oom Wim (ditmaal onder de naam Gil Verse en naar scenario's van Octave Joly); deze verhalen worden echter niet gepubliceerd. Nog hetzelfde jaar begon Jean-Claude Servais te werken voor het stripblad Kuifje. Hij tekende er een serie van authentieke historische verhalen naar scenario's van Michel de Bom en Yves Duval. V…Lees verder op Wikipedia