Boek
Nederlands

Arctisch dagboek

Persoonlijke dagboekaantekeningen tijdens een cruise op de Witte Zee.
Titel
Arctisch dagboek
Auteur
Jelle Brandt Corstius
Taal
Nederlands
Editie
3
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2014
63 p.
Aantekening
Eerder verschenen als Boekenweekessay 2014
ISBN
9789044627183 (paperback)

Besprekingen

In 2014 (van 8 tot en met 26 maart) beleefde de Boekenweek haar 79ste editie met het thema 'Onderweg ergens anders' waarbij het thema reizen centraal stond. Het op dat thema aansluitende Boekenweekessay is van de hand van Jelle Brandt Corstius. De aantekeningen die hij bijhield tijdens een cruise op de Witte Zee (een deel van de Noordelijke IJszee, omsloten door Rusland), vormen de basis voor zijn 'Arctisch dagboek'. Het is een persoonlijk verslag over reizen per cruiseschip en de liefde voor Rusland. Maar ook over de nadelen van bekend zijn en de behoefte om alleen te zijn.

Over Jelle Brandt Corstius

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Vera de Kok

Jelle Brandt Corstius (Bloemendaal, 9 april 1978) is een Nederlands journalist en correspondent, Ruslandkenner, publicist en programmamaker. Hij is de zoon van schrijver Hugo Brandt Corstius en een broer van columniste Aaf Brandt Corstius.

Loopbaan

Brandt Corstius, telg uit het geslacht Corstius, volgde van 1990 tot 1996 het VWO aan het Amsterdams Lyceum en ging daarna voor een jaar naar het Elizabethtown College in Pennsylvania. Van 1997 tot 2003 studeerde hij geschiedenis en journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. In Groningen was hij lid van de studentenvereniging A.S.V. Dizkartes.

Brandt Corstius was van 2002 tot 2005 redacteur voor de talkshow Barend & Van Dorp. Hij woonde van 2005 tot 2010 in Moskou, waar hij correspondent was voor Trouw, De Standaard en mensenrechtenmagazine Wordt Vervolgd.

In 2009 maakte Brandt Corstius voor de VPRO de televisieserie Van Moskou to…Lees verder op Wikipedia