Boek
Nederlands

Rusland voor gevorderden : berichten van een overlever

+1
Rusland voor gevorderden : berichten van een overlever
×
Rusland voor gevorderden : berichten van een overlever Rusland voor gevorderden : berichten van een overlever

Rusland voor gevorderden : berichten van een overlever

Belevenissen van een Nederlandse correspondent die door Rusland reist.
Extra onderwerp
VER, REI, Reisverhaal, verhalen
Titel
Rusland voor gevorderden : berichten van een overlever
Auteur
Jelle Brandt Corstius
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2008
185 p.
ISBN
9789044610932

Besprekingen

Jelle Brandt Corstius is al jaren correspondent in Rusland voor 'Trouw' en 'RTL Nieuws'. Hij woont en werkt er en houdt van het land en zijn bewoners, vooral dan omdat niets er vanzelfsprekend is. Volgens de auteur is er nog nooit een dag voorbijgegaan waarop er niets geks, grappigs of absurds gebeurde. Rusland is een schemergebied van onduidelijke regels, onduidelijke mensen en onduidelijk eten. Corstius heeft hier de verhalen geschreven die hij zelf over Rusland wou lezen: geen politieke analyses, geen kampmiserabilia, geen Poetin-bashing. De geharde avonturier die Corstius ook is vertelt bv. over zijn verblijf (in een tent! in de steenkoude toendra!) bij immer dronken Nenets-herders in het uiterste Noorden, over een trip als verkiezingswaarnemer door Kazachstan, over een waanzinnige tocht door de Altai op zoek naar uit de lucht gevallen ruimteafval, over een expeditie naar de laatst overgebleven Sami-nomaden rond Moermansk, over het drama in Beslan, en over de waanzinnige oorlog in…Lees verder
Van correspondenten in Rusland wordt verwacht dat ze interessante en informatieve verhalen schrijven over de politieke situatie, economie of achtergrondverhalen. Dat is ook wat de correspondent van Trouw doet voor zijn opdrachtgever. Daarnaast schrijft hij verhalen die gaan over gewone mensen en wat je mee kunt maken als je op reis bent in Rusland. Zo gaat Brandt Corstius (1978) op zoek naar ruimteafval dat op een erf is gevallen in het Altaigebergte, bezoekt hij een bedrijfskantine die lijkt op een culinair-geschiedkundig museum, in het noorden van Rusland ondergaat hij de beproeving die kamperen heet, in Armenië vertelt hij over een sanatorium gelegen in een zoutmijn en vertelt hij verder over zwervers, alcohol, een Russische verslavingskliniek en het absurde leven in Moskou. De auteur vertelt dit alles op een humoristische wijze die ook prettig en ontspannen leest. Serieus is hij alleen wanneer hij vertelt over de Tsjetsjeense gijzelingsactie in Beslan, Noord-Ossetië. Aan te bevele…Lees verder

Over Jelle Brandt Corstius

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Vera de Kok

Jelle Brandt Corstius (Bloemendaal, 9 april 1978) is een Nederlands journalist en correspondent, Ruslandkenner, publicist en programmamaker. Hij is de zoon van schrijver Hugo Brandt Corstius en een broer van columniste Aaf Brandt Corstius.

Loopbaan

Brandt Corstius, telg uit het geslacht Corstius, volgde van 1990 tot 1996 het VWO aan het Amsterdams Lyceum en ging daarna voor een jaar naar het Elizabethtown College in Pennsylvania. Van 1997 tot 2003 studeerde hij geschiedenis en journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. In Groningen was hij lid van de studentenvereniging A.S.V. Dizkartes.

Brandt Corstius was van 2002 tot 2005 redacteur voor de talkshow Barend & Van Dorp. Hij woonde van 2005 tot 2010 in Moskou, waar hij correspondent was voor Trouw, De Standaard en mensenrechtenmagazine Wordt Vervolgd.

In 2009 maakte Brandt Corstius voor de VPRO de televisieserie Van Moskou to…Lees verder op Wikipedia