Dvd
Nederlands

Van Moskou tot Magadan

De Nederlandse correspondent reist naar uithoeken van Rusland en praat met gewone mensen in bijzondere situaties
Extra onderwerp
Documentaires (genre), Rusland
Titel
Van Moskou tot Magadan
Auteur
Jelle Brandt Corstius
Taal
Nederlands
Uitgever
Vpro, 2009
2 dvd-video's + boekje (12 p.)
Speelduur
ca. 330 min.
Aantekening
Nederlands gesproken
EAN
9789067271806

Besprekingen

Trouw-correspondent Jelle Brandt Corstius maakte als vervolg op zijn boeken 'Rusland voor gevorderden'* en 'Kleine landjes'** voor de VPRO een zevendelige televisieserie. Hij reist naar uithoeken van Rusland en praat met gewone mensen in bijzondere, soms absurde situaties. In de eerste aflevering is hij in het Altajgebergte (Siberië) waar regelmatig brokstukken van de raketten neervallen die gelanceerd worden vanaf een nabijgelegen basis. De bewoners ondergaan dit gelaten, de autoriteiten lijken er, ondanks de gezondheidsrisico's, niets aan te doen. In de volgende afleveringen praat Brandt Corstius onder meer met Georgiërs in Abchazië, met nabestaanden van het gijzelingsdrama in Beslan (Kaukasus) en met overlevenden van de Goelagperiode die nog steeds in Magadan wonen. Ook bezoekt hij onder meer het buitenhuis van Stalin en reist per trein van Vladikavkaz (Noord-Ossetië) naar Moskou, een reis van 37 uur. Joost van Velzen (Trouw 23-2-'09) schrijft: '(...) Met zijn empathische, bijna ba…Lees verder

Over Jelle Brandt Corstius

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Vera de Kok

Jelle Brandt Corstius (Bloemendaal, 9 april 1978) is een Nederlands journalist en correspondent, Ruslandkenner, publicist en programmamaker. Hij is de zoon van schrijver Hugo Brandt Corstius en een broer van columniste Aaf Brandt Corstius.

Loopbaan

Brandt Corstius, telg uit het geslacht Corstius, volgde van 1990 tot 1996 het VWO aan het Amsterdams Lyceum en ging daarna voor een jaar naar het Elizabethtown College in Pennsylvania. Van 1997 tot 2003 studeerde hij geschiedenis en journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. In Groningen was hij lid van de studentenvereniging A.S.V. Dizkartes.

Brandt Corstius was van 2002 tot 2005 redacteur voor de talkshow Barend & Van Dorp. Hij woonde van 2005 tot 2010 in Moskou, waar hij correspondent was voor Trouw, De Standaard en mensenrechtenmagazine Wordt Vervolgd.

In 2009 maakte Brandt Corstius voor de VPRO de televisieserie Van Moskou to…Lees verder op Wikipedia