Besprekingen

Allemaal 'eerste vrouwen'

In De eerste vrouw schetst de Oegandese Jennifer Nansubuga Makumbi (1967) aan de hand van Kirabo een moderne geschiedenis van vrouwen in Oeganda. Het resultaat is een boek vol volkswijsheden en levenslessen.

Wie heeft vrouwen de macht ontnomen? Wie heeft mannen de macht gegeven? De jonge moederloze Kirabo zit vol vragen en zoekt de heks Nsuuta op. Zij zegt: 'Ze verzonnen verhalen (...) Ja, verhalen waar-in onze heerschappij werd gerechtvaardigd. Eerst bedachten ze Kintu en maakten van hem de eerste mens op aarde. En wat betekent het als je de eerste bent?' Kirabo: 'Dat je de winnaar bent, en de leider. O, en de eigenaar.' 'Precies.'

De roman De eerste vrouw is een vervolg op Kintu (2014) waarin Makumbi de geschiedenis van Oeganda aan de hand van mannen schetst. Twee boeken als bakstenen waarmee ze een hiaat in de Oegandese literatuur probeert te dichten. Nee, aan ambitie schort het niet bij Makumbi.

De eerste vrouw begint in 1975, als Oeganda kreunt onder Idi Amin. Ondanks alle dreiging van zijn wrede regime heerst er veel feministische rebellie en wijsheid bij de vrouwen in Kirabo's omgeving.

Kirabo woont in een dorp bij haar oma en opa, met andere kinderen die zi…Lees verder

De jonge Kirabo gaat op zoek naar haar eigen plek in de wereld. Haar zoektocht voert langs verhalen vertellende oma's en leert haar dat niets is wat het lijkt: de stad versus het achterland, vriendinnen komen tegenover elkaar te staan, vijanden blijken meer van elkaar te houden dan verwacht. De grote sterke man lijkt in vrouwenlevens slechts een bijrol te spelen. Is het de liefde voor de man en haar kinderen waardoor de man uiteindelijk 'de angel uit de vrouw' weet te trekken? Een bijrol speelt hier het onderdrukkende regime van Idi Amin, waardoor familieleden verdwijnen. Zeer meeslepend geschreven. Roman die zich afspeelt in Oeganda, met veel lagen waardoor ieder zijn/haar eigen verhaal hierin zal lezen, zoals het bij goede wereldliteratuur hoort te zijn. Grote klasse. De Oegandese schrijfster debuteerde in 2020 met 'Kintu'* en won daarmee diverse prijzen.

Zonder zorgen je bilspleet tonen

Warme coming-of-age-roman over een meisje dat opgroeit in het Oeganda van Idi Amin.

Aan het begin van De eerste vrouw gaat de twaalfjarige Kirabo te rade bij de blinde dorpsheks Nsuuta. Ze hoopt op informatie over haar moeder, die haar als baby verliet en over wie niemand haar iets wil vertellen. Er huizen twee ikken in haar, waarvan er een zo nu en dan buiten haar lichaam treedt om slechte dingen te doen. Dat is de oerstaat, vertelt de heks haar. Ooit waren vrouwen formidabel, onbevreesd, sterk, luidruchtig, trots en onafhankelijk, maar dat was teveel voor de wereld, die de oerstaat uit de vrouw verdreef.

Vorig jaar verscheen Kintu, het veelgeprezen debuut van de Oegandese schrijver Jennifer Nansubuga Makumbi in Nederlandse vertaling. Dat intrigerende verhaal gaat over stamoudste Kintu Kidda, die in 1750 een vloek over zichzelf en zijn clan afroept die generaties lang zal doorwerken. Kintu is volgens de legende de naam van de eerste mens in de overlevering: een man.

Haar nieuwe roman baseert Makumbi op het Oegandese scheppingsverhaal van de eerste v…Lees verder

Over Jennifer Nansubuga‏ Makumbi

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door DeuxPlusQuatre

Jennifer Nansubuga Makumbi (geboren in de jaren 60) is een Oegandese schrijfster van romans en korte verhalen. Ze is docent Creatief Schrijven aan de Universiteit van Lancaster. Ze woont in Manchester met haar man Damian en zoon Jordan.

Haar PhD-thesis, 'The Kintu Saga', won het Kwani? Manuscript project in 2013. Het werd in 2014 uitgegeven door Kwani Trust onder de titel Kintu. Dit boek is in het Nederlands beschikbaar onder de zelfde titel.

Haar verhalenbundel, 'Manchester Happened', werd gepubliceerd in 2019. Ze werd genomineerd voor de Commonwealth Short Story 2014 met haar verhaal 'Let's Tell This Story Properly'. Ze won deze prijs in twee categorieën: 'Regionale winnaar', in de regio Afrika, en 'Algemene winnaar'. Ze werd geselecteerd voor de Etisalat-prijs voor literatuur 2014. In 2018 won ze een Windham-Campbellprijs in de categorie fictie.

In 2021 won haar roman 'The first woman' d…Lees verder op Wikipedia